Šale na tvoj račun, nenehno zafrkavanje, ki ti ni všeč, siljenje k nečemu, kar moraš storiti za nekoga in podobno, lahko pripelje tako daleč, da že govorimo o medvrstniškem nasilju. Lahko poteka na psihičnem ustrahovanju, morda pa celo že na fizičnem (pretepi, udarci, potiskanje ob steno in podobno).

Vse to je nasilje, če ga ti, kot učenec tako doživljaš in če ti ni ravno "oblika vedenja, ki te popolnoma nič ne moti". A, če gre za kakršno koli obliko ustrahovanja in občutek, da ti je neprijetno, je to že nasilje.

O medvrstniškem nasilju poteka mednarodna kampanja

Evropska mednarodna kampanja #SayHi opozarja ravno na to. Ideja o njej je nastala na Norveškem, kjer nacionalna televizija skupaj z otroki že leta posveča teden dni boju proti medvrstniškemu nasilju ter preko različnih dejavnosti mlade spodbuja k prijaznosti in spletanju prijateljstev.

Že drugo leto ta kampanja poteka tudi v Sloveniji. Letos poteka do 20. novembra 2022, k njej pa ste vabljeni tudi vi. Foto: RTV Slovenija

Opozarjanje na medvrstniško nasilje v oddajah Krompir in Infodrom

V oddaji Krompir je ob začetku kampanje bilo veliko govora o prijateljstvu in opozarjanju na znake, ko lahko govorimo o medvrstniškem nasilju. Na spletni strani Čist hudo je v rubriki, ki je namenjena kapanji #SayHi na enem mestu predstavljenih veliko različnih vsebin na to temo.

Kako lahko sodelujete v kampanji #SayHi?

V sobotni oddaji Krompir (na sporedu 15. oktobra ob 9. 10 na 1. programu Televizije Slovenije), je bila predstavljena uvodna pesem letošnje kampanje #SayHi z naslovom Skupaj. Predstavljen je bil videospot te pesmi, ki jo izvaja mlada pevka Maja Tasić. Podanih je bilo tudi veliko drugih informacij o sami kampanji in pa vpogled v zakulisje snemanja videospota za omenjeno pesem.

Videospot za pesem Skupaj - #Say Hi, otroški EBU projekt proti medvrstniškemu nasilju

Vsi si želimo, da bi k sodelovanju pritegnili čim večje število otrok v Evropi, ki se simbolno skupaj s pesmijo in plesom zoperstavijo medvrstniškemu nasilju. Letos je pesem z naslovom Skupaj zapela mlada pevka Maja Tasić, koreografijo pa so odplesali mladi iz Plesnega kluba Forma pod vodstvom Nataše Potočnik.

Kakšne izkušnje imajo mladi z nasiljem v šoli?

#SayHi - Skupaj proti medvrstniškemu nasilju

Naučite se koreografijo in nam pošljite posnetek (obrazec)

#SayHi koreografija
S koreografijo na pesem Skupaj lahko v kampanji sodelujete tudi vi. Kako? Tako, da se naučite koreografijo, jo posnamete in nam posredujete posnetek. Foto: RTV Slovenija

Vaše posnetke odplesane koreografije (plešete lahko sami ali skupaj s prijatelji) lahko pošljete preko tega obrazca.

Do 2. 12. 2022 si lahko ogledate film Krdelo, ki v okviru kampanje govori o medvrstniškem nasilju. Prijazno vabljeni k ogledu!

Krdelo, slovaško-češki film

Kam se obrniti po pomoč, če se počutiš žrtev medvrstniškega nasilja?

Če si morda žrtev ali poznaš koga, ki je in mu želiš pomagati, poišči pomoč odrasle osebe, nekoga, ki mu lahko zaupaš. To je lahko starš, učiteljica, svetovalni delavec na šoli, psihologinja, pedagoginja, učitelj razrednega pouka in podobno.

S pomočjo odraslih oseb boš zagotovo našel več rešitev. In ne pozabi: tožarjenje ni isto kot iskanje pomoči. Ko iščeš pomoč, ne tožariš, ampak iščeš pomoč in zaščito zase ali za drugega. Vsak ima pravico, da se počuti varnega.

Vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, med 12. in 20. uro lahko za pogovor pokličeš svetovalce na TOM telefonu na brezplačno številko 116 111. Pišeš jim lahko tudi na tom@zpms.si.

Pogovor o medvrstniškem nasilju

Se tudi ti spopadaš z medvrstniškim nasiljem?

Iz oddaje Infodrom

O prijateljstvu in solidarnosti