Suho sadje je bolj sladko od svežega zaradi procesa dehidracije, ki odstrani vodo iz sadja, s čimer se poveča koncentracija sladkorjev. Foto: Pixabay

Suhega sadja zato ni dobro pojesti več kot eno pest na dan

Ko se iz svežega sadja odstrani voda, se občutek sladkorjev zelo poveča. Sveže sadje vsebuje visok odstotek vode (lahko tudi do 80–90 %), ki redči vsebnost sladkorjev. Ko se voda odstrani, se sladkorji in druga hranila koncentrirajo na manjšo količino mase. To pomeni, da ima suho sadje na gram več sladkorja kot sveže sadje, zaradi česar se zdi zelo slajše.

Ker so sladkorji v suhem sadju bolj koncentrirani, je okus intenzivnejši. V svežem sadju je sladkor enakomerno porazdeljen v celotnem sadju, vključno z vodo, kar daje bolj uravnotežen okus. Ko voda izhlapi, pa sladkor postane bolj izrazit. Foto: Dobro jutro
Suho sadje se pogosto uporablja v slaščicah. Je tako zelo sladko, da mu sploh ni potrebno dodajati sladkorja. Foto: Pixabay


Pri nekaterih vrstah suhega sadja, kot so brusnice ali tropsko sadje, se med procesom sušenja pogosto doda sladkor ali sirup, da bi izboljšali okus. Takšno sadje je lahko še slajše kot tisto, ki se suši naravno brez dodatkov.