V naši državi, ki je posuta z zelenjem, ki čisti zrak, se redko zgodi, da bi čutili, da ta ni čist. Na drugi strani sveta v domovini pismenk pa se zadnje dni bojujejo z veliko onesnaženostjo zraka. Izredno umazan zrak ljudi v Pekingu, ki je glavno mesto Kitajske, pričaka večkrat.

Ob rumenem alarmu je bil zrak toliko onesnažen, da se je poslabšala tudi vidljivost, zaradi česar so morali zapreti nekatere večje ceste. Ljudje pa so se iz hiše odpravili le po najnujnejših opravkih – kamor spada tudi pot v šolo. Foto: EPA

Na dnu prispevka si v videu iz oddaje Infodrom oglej instrument, s katerim merimo onesnaženost zraka.

Posebne naprave so namerile kar 150 mikrogramov umazanih delcev v kubičnem metru zajetega zraka. Da boš razumel, kaj to pomeni, moraš vedeti, da na Kitajskem ob izredno umazanem zraku opozarjajo s štirimi stopnjami alarma.

Najhujši je rdeči alarm, sledi mu oranžni, rumeni in modri alarm.

Otroci so se na poti v šolo zaščitili z maskami, ki nekoliko preprečujejo, da bi se umazani delci iz zraka nabirali v njihovih pljučih. Foto: EPA


Zrak v Pekingu je najbolj onesnažen prav zaradi industrije – to je namreč mesto, ki ves svet oskrbuje z raznimi izdelki, ki jih v tovarnah izdelujejo po nizkih cenah. Na Kitajskem energijo za ogrevanje pridobivajo iz premoga, kar pa je drugi velik povzročitelj tamkajšnjega umazanega zraka. Tretji je promet.

Z delci onesnažen zrak