Zagotovo ste že kdaj videli pse v družbi policistov. Gre za zelo izurjene pse, ki morajo imeti primerne značajske lastnosti. Biti morajo radovedni in vztrajni.

Policijski psi opravijo šolo, kasneje pa tudi redno hodijo v službo. Foto: Bobo, Epa

Samozavestno se morajo odzivati na nove ali moteče dražljaje, dobro morajo prenašati ljudi in druge živali in se na hrup ali druge nenavadne okoliščine odzivati stabilno in sproščeno. Kazati morajo močno željo po igri, delu, sodelovanju z vodnikom in biti pripravljen ''na akcijo'' v vsakem trenutku.

Radovednost je pri policijskih psih ključnega pomena. Foto: Bobo, Epa

Pri izbiri psa, ki bo v službi pri policiji, komisija upošteva tudi to, kakšne naloge bo pes moral opravljati. Zato je treba ločiti pasme, ki so primerne za splošno uporabo (patruljni psi), od pasem, ki so primerne za specialistično uporabo (odkrivanje prepovedanih substanc eksplozivov in podobno).

So izjemno natrenirani psi. Foto: EPA

Starost psa ob nakupu je izredno pomembna, zato je priporočljivo, da je pes čim mlajši. Policija kupuje pse, stare od 10 do 24 mesecev. V tem obdobju je pes najbolj dovzeten za učenje in pridobivanje novih sposobnosti, kar tudi olajša delo inštruktorjev oziroma vodnikov.

Trening, ki vključuje skok skozi goreč obroč. Foto: EPA

Vsak pes nikakor ne more biti policijski, ker mora biti primeren za delo na policiji. To je pa odvisno od značilnosti pasme, pa tudi osebnega značaja psa. Ker, kot vemo, tako kot ljudje, imajo tudi živali svoje karakterne značilnosti (eni so bolj leni, eni pa bolj aktivni, radovedni, iznajdljivi in podobno).

Policjski psi tudi zelo dobro vohajo in so nasploh zelo spretni pri opravljanju večih nalog. Foto: EPA
Lahko so različnih pasem, kljub vsemu pa obstaja določen "seznam", saj določene pasme nikakor niso primerne za to vrsto psov. Foto: EPA
Najpogostejše pasme policijskih psov so naslednje: nizozemski ovčarji, rotvajlerji, bokserji, dobermani, veliki šnavcerji, airedalski terierji. Foto: EPA
Policijski psi so tudi zelo navezani na svoje policijske sodelavce. Foto: EPA
Delo pri policiji vključuje tudi redne treninge. Foto: EPA
Izobraževanje poteka postopoma. Foto: EPA
Šolanje psov je zelo sistematično in natančno. Foto: EPA
So tudi zelo poslušni in dejansko razumejo navodila. Foto: EPA
Policijski psi se včasih prevažajo tudi s helikopterjem. Foto: EPA