Po hujšem nasilju med vrstniki na eni od šol na Primorskem so v Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše Istre pripravili predavanja in delavnice za učence. Več je Katji, voditeljica Infodroma, povedala direktorica centra, Vesna Starman.

Kaj vse je lahko nasilje?
Kar koli, kar vam ne ustreza in to tudi jasno poveste. To je lahko kakršno koli siljenje k nečemu, česar ne marate. Fizično nasilje tako ali tako vemo, da je vsak udarec, tudi raznorazno ščipanje in dotik, ki ga ne marate.

Pomembno je, da ne trpite, ampak da se čimprej zaupate nekomu. Prav tako pa je povzročitelju nasilja, potrebno povedati, da vam njegovo početje ni všeč in da ga ne odobravate.

O vrstniškem nasilju je tekla beseda v oddaji Infodrom


Gospa Vesna Starman je povedala, da skozi delavnice, ki vključuje tudi gibanje, delajo na tem, da pri otrocih in mladostnikih ozavestijo čustva. Tudi negativna ker tudi ta čustva so del življenja. In prav je, da se izrazijo na ustrezen način.

Kaj doživljajo otroci, ki so nasilni do vrstnikov?

Gospa Vesna Starma je povedala, da različne stvari: "Seveda ne vemo, kaj se zares v njihovih glavah plete, definitivno pa so to otroci polni strahu, občutka da niso vredni, da niso pomembni, si pa tega želijo, a žal na napačen način."

Nasilje med vrstniki je velikokrat tudi zelo prikrito. Foto: Pixabay


Vloga vrstnikov

"Vrstniki so najbolj pomembni pri zaznavanju. Oni so prvi, ki vidijo, da se je njihov vrstnik spremenil, da se drugače vede, morda drugače oblači. In da je bila morda situacija tista, ki se je zgodila in za katero vedo. Zato je zelo pomembno, da to povedo osebi, ki ji zaupajo (učitelj, razrednik, šolska svetovalna služba, starši). Ker šola ne more reagirati, če ne ve, kaj se dejansko s kom dogaja. Starejši pa moramo reagirati tako, da najprej moramo znati prisluhniti in pogledati učencu v oči, nato pa ustrezno reagirati."