Redki otroci ne smejo jesti mesa, jajca, oreškov, plodov stročnic, mleka in mlečnih izdelkov. Občutljivi so na spojino, ki jih našteta živila vsebujejo. Reče se ji fenilalanin. Lahko so občutljivi tudi na kakšno drugo snov, kar se ugotovi s pomočjo testov, s katerimi preverjamo, ali smo na določeno hrano alergični.

Zaradi dedne presnovne bolezni, ki jo imajo nekateri, telo te spojine ne zna pravilno pretvoriti, zato ta ostaja v telesu in lahko zares škodljivo vpliva na naše zdravje. Spoznaj tri junake in prisluhni, kako iznajdljivo so se prigodili na te težave!

Bratca Tine in Filip si zapisujeta, kaj sta pojedla, na rojstne dneve prijateljev in ostala druženja, pa si prineseta kar svojo hrano. Na nekaj podobnega se je morala navaditi tudi Lara, ki ne sme jesti kruha in ostalih živil, ki vsebujejo gluten. Foto: Pixabay

O fenilketonuriji

Ko ste se rodili, so vam gotovo opravili test na bolezen fenilketonurijo. Če te redke prirojene presnovne bolezni - nezmožnosti presnove spojine fenilanin - ne odkrijejo zelo zgodaj in predpišejo stroge diete, lahko ta hudo okvari možgane in taka oseba ne more normalno živeti. Bolnikom s to boleznijo pa je potrebno stalno meriti tudi nivo omenjene nevarne spojine v krvi.

O celiakiji

Celiakija je bolezen, zaradi katere ljudje ne smejo uživati glutena. To v latinščini pomeni lepilo in gre za posebno beljakovino, ki jo najdemo v žitih. V pšenici, ječmenu, ovsu, piri. Da bi spoznali, kakšno je življenje s celiakijo, so Infodromovci obiskali deklico Laro, ki se je na življenje s celiakijo popolnoma privadila.

Jed, ki se je morajo alergiki na gluten najbolj izogibati je pšenična moka. Foto: Televizija Slovenija
Infodrom: Celiakija