Knjižnica ni pomembna le zaradi svoje izjemne zbirke knjig, zelo zanimiva in opazna je tudi njena zunanjost. To ni nič čudnega, saj si je zgradbo zamislil najbolj priznani slovenski arhitekt Jože Plečnik. NUK je tako značilne opečnate barve, njegovo pročelje je sestavljeno iz kombinacije opeke, betona in kamna.

Mimogrede, pomanjšano različico te zgradbe lahko občudujete tudi v "svetu v malem", v parku Minimundus pri Celovcu v Avstriji, ki ga obišče tudi veliko Slovencev.

Pogled na največjo slovensko knjižnico. Foto: BoBo

NUK je tudi ena najznačilnejših zanimivosti in turističnih točk v Ljubljani, saj jo dnevno obišče več tisoč ljudi. Vsi turisti obvezno fotografirajo kljuko na vhodnih vratih knjižnice, ki ima obliko konjske glave.

Kaj pa sploh pomeni, da je to "narodna in univerzitetna knjižnica"? To pomeni, da je to "osnovna" knjižnica Republike Slovenije, knjižnica Univerze v Ljubljani in tudi osrednja znanstvena knjižnica pri nas, zato so njene naloge zbiranje, urejanje, hranjenje in posredovanje slovenske pisne kulturne dediščine ter hkrati omogočanje prebivalcem Slovenije in drugih držav dostop do znanja ter slovenske kulture preteklih in zdajšnjih rodov.

Knjižnico obiščejo tudi vsi tisti, ki morda v drugih knjižnicah po Sloveniji, ne najdejo določene knjige. Foto: BoBo

V sodelovanju z domačimi in tujimi knjižnicami NUK zagotavlja dostop do svetovne pisne kulturne in znanstvene dediščine ter uporabnikom pomaga tudi pri iskanju, izbiri, vrednotenju in uporabi virov na različnih nosilcih zapisa, v različnih oblikah in v različnih jezikih.

Povedano preprosto - je središče znanja, namenjeno vseživljenjskemu izobraževanju, dvigu kulturne in izobrazbene ravni Slovencev ter informacijske pismenosti, piše na spletni strani knjižnice. Tudi Plečnik je stavbo zasnoval kot "svetišče duhovnosti".

Člani NUK-a so lahko vsi slovenski in tuji državljani, ki so stari najmanj 15 let. Zagotovo najlepši prostor v NUK-u je zelo velika glavna čitalnica.

Foto: BoBo

In koliko knjig, revij in drugega gradiva je zbranih v tem hramu učenosti? Težko si je predstavljati to število - več kot dva milijona in pol, kar pomeni, da je to več, kot je prebivalcev v Sloveniji. NUK hrani tudi druge vrste knjižničnega gradiva: kartografsko gradivo, slikovno gradivo, glasbene tiske, avdiogradivo, računalniško gradivo, drobni tisk, rokopisno gradivo in tako naprej.

Če živite v Ljubljani, zagotovo veste, kje stoji NUK, kajne? Tisti, ki boste v prihodnosti obiskali slovensko prestolnico, pa le pocukajte starše za rokav in jih prosite, da se skupaj sprehodite mimo te čudovite stavbe.