Foto: EPA

Kakavovec je tropsko drevo, ki lahko zraste do dvajset metrov visoko. Njegova domovina je Južna Amerika. V rdečih ali rumenih plodovih kakavovca je od 30 do 60 semen, kakavovih zrn, ki so grenkega okusa.

Za izdelavo 500 gramov čokolade je potrebnih 450 kakavovih zrn.

Kakav. Foto: EPA

Prvi, ki so pripravili grenak napitek iz kakavovih zrn, so bili Maji. To je bila takrat luksuzna pijača, ki so si jo privoščili le kralji in plemiči. Mnogo let pozneje pa so v Španiji začeli čokoladni pijači dodajati sladkor in začimbe, kot sta cimet in janež, predvsem pa mleko namesto vode; v nasprotju z Indijanci so kakav pili topel.

Bela čokolada nastane z mešanjem kakavovega masla, mleka v prahu in sladkorja. Foto: Epa

Pri nas so čokolado prvi izdelovali trapisti

Meniški red se je v Rajhenburg (današnja Brestanica) priselil iz Francije. S seboj so pripeljali stroje, ki jih je poganjala hidroelektrarna na potoku Brestanica, in leta 1896 začeli izdelovati čokolado. Izdelovali so tablice čokolade, čokoladne dražeje in liker iz kakava. V tovarni je bilo zaposlenih več kot 30 ljudi, ki so letno izdelali do 40 ton čokolade.

Legendarna punčka v narodni noši, ki jo je ustvaril Miki Muster, je že od nekdaj prepoznavni znak čokolade Gorenjka. Foto: mp

Leta 1922 sta na slovenskih tleh hkrati začeli delovati dve tovarni čokolade. Ena v Lescah, kjer je tudi današnja Gorenjka, in druga, tovarna čokolade Mirim, v Mariboru. Podjetje Zvečevo je leta 1964 izdelalo prvo riževo čokolado na svetu z imenom Mikado.

Ste vedeli, da več čokolade pojemo pozimi? Pravijo tudi, da je čokolada zelo dobro pomirjevalo pri učenju. Izboljša tudi razpoloženje. Za to so krivi endorfini, ki jih vsebuje.

V kateri državi so največji čokoholiki?

Največ čokolade na svetu naj bi pojedli izumitelji mlečne čokolade, Švicarji. Vsak prebivalec naj bi vsako leto pojedel kar 10 kilogramov čokolade. Pri nas pa pomlaskamo le kilogram in pol čokolade na leto.

Poznamo resnično veliko različnih okusov čokolade, vsem pa je skupno, da je glavna sestavina kakav. Foto: Pixabay

Čokolada je sladica, to je nekaj, s čimer se posladkamo, nikakor to ne sme biti cel obrok. Dobro je, če si po sladkem obroku temeljito umijete zobe ali pa jih vsaj splaknete z vodo. Ampak to ne pomeni, da lahko zaradi tega pojeste celo tablico čokolade!

Dovolj je ena vrstica na dan. Super je, če je to vrstica temne čokolade. Sladkor, ki je tudi v čokoladi, namreč telesu s prebavo jemlje dragocene elemente, namesto da bi jih v telo vnašal. Preveč sladkorja lahko pomeni tudi povečano telesno težo in različne zdravstvene težave.