Foto: MP

Če rečemo zelo uradno, je gumb majhna sponka, najpogosteje izdelana iz plastike, ki drži skupaj dva kosa tkanine. Najpogosteje jih uporabljamo na oblačilih, vidimo pa jih tudi na torbicah, denarnicah, vrečkah, čevljih ali zgolj kot okras.

Včasih so šivali gumbe le na moških oblekah, na ženskah pa so za zapenjanje uporabljali kaveljčke.

Francoski kralj, Franc I., je imel na eni izmed svojih oblek 13.600 gumbov. Foto: MP

Gumb ima za pritrditev dve ali štiri luknjice ali obodec. Na začetku so jih uporabljali le za okras, in sicer že v 14. stoletju. Tudi danes jih lahko uporabimo za okras. Lahko jih prilepimo na sponke, kljukice, lasne sponke, žebljičke ...

Foto: MP

Lahko pa jih uporabimo tudi za okrasitev darila.

Foto: MP

Na začetku 19. stoletja so že obstajali strojno izdelani iz blaga, keramike in stekla, pozneje so jih izdelovali tudi iz školjk, črnega stekla, jekla, medenine in zdrobljene roževine. Okoli leta 1930 so postali zelo popularni neobičajni gumbi, kot so takšni v obliki košare s sadjem, odprte knjige, cvetličnih lončkov in različnih živali. Izdelovali so jih iz lesa, plute in plastičnih mas. Pozneje so postali bolj običajni, poudarek je bil na uporabnosti.

Foto: MP

V Ameriki so jih včasih uporabljali namesto denarja, za trgovanje z Indijanci. Najstarejši najdeni gumb so našli na ozemlju današnjega Pakistana. Narejen je iz ukrivljene lupine in je star več kot 5000 let. V starodavni Kitajski so ljudje uporabljali gumbe izdelane iz zlata in srebra.