Zanimivo je, da zehamo že pred rojstvom, v maternici. Zakaj to počnemo, znanstveniki še raziskujejo, zato le enega odgovora ne poznamo in gre še vedno za precej skrivnosten pojav.

Foto: EPA

Dolgo je veljalo, da zehamo zato, ker potrebujemo več zraka oziroma organizmu primanjkuje kisika. Zato naj bi s široko odprtimi usti vase posrkali s kisikom bogat zrak.

Kisik vstopi v krvni obtok in nas ohranja budne. A znanstveniki pravijo, da to ne drži, kajti če bi, bi tudi vrhunski športniki, ki med vadbo potrebujejo večje količine kisika, več in pogosteje zehali. Pa ni tako. Tina Maze na primer ne zeha, ko drvi po zasneženi strmini. Tudi košarkarji, ki zabijajo koše, na igrišču ne zehajo.

Povprečno zazehamo osemkrat na dan. . Foto: Epa, BoBo

Mogoče je pravi odgovor ta, ki pravi, da z zehanjem hladimo možgane.

Tako kot računalniki imajo tudi možgani za dobro delovanje najraje določeno temperaturo. Torej, ne sme biti ne prehladno ne prevroče. Kadar smo utrujeni in izčrpani, se temperatura možganov zviša. Z zehanjem povečamo pretok zraka in s tem hladimo kri v glavi, torej posledično tudi možgane.

Znanstveniki so namreč opravili zanimiv poskus, s katerim so ugotovili, da oseba, ki ima na čelu mrzel obkladek, zeha manj pogosto.

Foto: EPA

Pravega razloga torej še ne poznamo. Tako tudi ne moremo reči, da zehamo, kadar smo zaspani, utrujeni ali se dolgočasimo. Čeprav po navadi to kar drži, kajne? Zagotovo pa drži, da je zehanje nalezljivo. Če se ga niste nalezli ob branju teh vrstic ali ob ogledu fotografij, se ga boste gotovo ob ogledu spodnjega posnetka.

Zehanje

Več kot polovica ljudi zazeha ob pogledu na nekoga, ki zeha. Si tudi ti med njimi?