Mali Lošinj je mesto na otoku Lošinj. Ta hrvaški otok je v Jadranskem morju in ima sredozemsko podnebje. Od Ljubljane je oddaljen dobre štiri ure vožnje. Poglejte, kako blizu je videti na zemljevidu!

Lošinj je z otokom Cres povezan z mostom. Foto: Čist hudo

Otok Lošinj je znan po stoletnih borovih gozdičkih, ki izjemno blagodejno vplivajo na dihalne poti. To je posebej pomembno za astmatike. Otroci astmatiki, ki poletje preživijo ob borovih gozdičkih, imajo po navadi čez leto manj težav z dihanjem.

Ta spoznanja so zdravniki že ugotovili pred več kot sto leti, saj je bil ta otok leta 1892 razglašen za klimatsko zdravilišče.

Foto: Čist hudo

Iz borovih kampov Nerezine in Čikat je le slabe pol ure hoje do prenovljenega mesta Mali Lošinj. Na prostranem belem marmornem trgu so ob slaščičarnah lani postavili nove klopi in igrala.

Foto: Čist hudo

Skozi zgodovino se je mesto Mali Lošinj najbolj razvijalo skozi navtiko. Ta veda vključuje ladjedelstvo, ribolov, raziskovanje morja, trgovino z drugimi otoki in celo podmorsko raziskovanje. Še danes imajo na otoku Lošinj kar nekaj navtičnih šol, kjer se bodoči ladjedelci, kapitani, ribiči in potapljači lahko učijo najrazličnejših morskih veščin.

V Malem Lošinju se nahaja manjše pristanišče za čolne, jadrnice in jahte. Foto: Čist hudo

Manj avanturistične turiste pa navdušuje čudovito hrvaško morje. V turkizno morje se v Lošinju pride prek terasastih obal. Ker so zalivčki s prodnato plažo razmeroma redki, si veliko ljudi omisli plastične čevlje za v vodo. Terasaste skale so namreč lahko spolzke, včasih pa tudi ostre, zato je treba poskrbeti za varnost.

Foto: Čist hudo

V primerjavi z našimi izletniškimi destinacijami vam bodo verjetno najbolj v oči padle drugačne rastline. Ker ima Mali Lošinj tudi v hudi zimi približno 8 stopinj Celzija, poleti pa tudi krepko čez 30, uspevajo palme!

Foto: Čist hudo

v malem Lošinju najdemo tudi sredozemske grmičke in dišeči sredozemski začimbi timijan in rožmarin.

Foto: Čist hudo

V tako prijetnem podnebju uspevajo tudi različne vrste sadja, najbolj znane so lubenice in melone, pa tudi nektarine, pomaranče in limone. Praktično na vsakem koraku boste srečali kakšno stojnico, na kateri se boste lahko okrepčali s svežim in okusnim sadjem.

Foto: Čist hudo

Vas že muči rajzefiber? Hm, za to besedo pa še verjetno niste slišali ... To je narečna izposojenka, ki izhaja iz nemške besede Reisefieber. Pomeni pa nemir, ki ga čutimo ob misli, da bi kam odpotovali, ali pa rahlo živčnost, ki jo občutimo tik preden odpotujemo; potovalna mrzlica.