Do zaključka prijav v petek, se je na kviz prijavilo kar 175 šol (lani 161) in kar 326 ekip (lani 309). Na Hitre lončke pa se je prijavila ena šola več, in sicer 60 (lani 59).

To je zdaj že četrto leto zapored z rekordnim številom prijav. Največ šol se je tudi letos prijavilo iz obeh štajerskih regij (ŠTAJERSKA-MARIBOR (32 šol, 60 ekip) in ŠTAJERSKA-CELJE (31 šol, 56 ekip), najmanj pa iz Ljubljane (12 šol, 25 ekip).

Lanski finalisti sezone 2023/24 iz OŠ Ljudski vrt Ptuj in OŠ Mirana Jarca Črnomelj. Foto: Televizija Slovenija/Borut Gale

Kviz, v katerem sodeujejo po en sedmo- , osmo- in devetošolec, je za mnoge mlade izziv, pri katerem se radi preizkusijo. Posamezna šola lahko prijavi največ 2 ekipi oziroma 3, če je gostiteljica ustnega dela v posamezni regiji.

V sredo poteka pisno predtekmovanje po Sloveniji
Prvi preizkus bodo sredina pisna predtekmovanja. Pisni del bo preko spleta, za vse ekipe po Sloveniji hkrati, v sredo, 11. 9. ob deveti uri zjutraj.
Najboljših osem šol iz vsake regije pa bo napredovalo še na ustni del. Ustne dele bomo za vsako regijo izvedli na šolah gostiteljicah, ki smo jih lani po predtekmovanju izžrebali.

Igra Hitri lončki pa bo potekala vzporedno s kvizom, vendar bodo v njej nastopali drugi tekmovalci/tekmovalke. Določili jih bomo v predtekmovanju, ki bo potekalo septembra.
V vsaki ekipi so trije tekmovalci/tekmovalke, ki lahko prihajajo iz različnih razredov iste osnovne šole. Pomembno je le, da obiskujejo 5. ali višji razred. Na predtekmovanje se lahko prijavi le ena ekipa na osnovno šolo.

Ekipa Malih sivih celic je takšnega navala na predtekmovanje res vesela, saj to kaže, da tudi otroci vse bolj prepoznavajo, da je znanje vrlina, ki jo je vredno izpostaviti.