Ovcrta in hitra prehrana je v vseh pogledih zelo slaba, ker vsebuje veliko nasičenih maščob, nekakovostih olj in drugih maščob. Je hkrati zelo kalorična hrana, revna pa je na področju vitaminov in hranljivih snovi. Foto: Pixabay

Povišan holesterol pomeni, da je v krvi preveč holesterola – snovi, ki je naravno prisotna v telesu in je potrebna za tvorbo hormonov, vitamina D in celičnih membran. Težava nastane, ko je njegova raven previsoka, govorimo pa o slabem holesterolu (LDL), saj lahko povzroča nalaganje maščobnih oblog v žilah, kar povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni (npr. srčni infarkt, možganska kap). Vrednost, koliko iammo slabega holesterola, se ugotovi s pomočjo krvnih testov, torej, ko darjemo kri in jo pregledajo v laboratoriju.

Predelana prehrana je tista, kot že samo ime pove, ki je zelo predelana, lahko bi rekli zelo "nenaravna" hrana. Gre za hrano, ki ima veliko umetnih snovi, nezdrave rafinirane soli, olja, barvila in podobno. Najpogosteje so to slaščice, bonboni, sladkarije na splošno in predelani mlečni in mesni izdelki ter seveda vsa ocvrta in hitra prehrana, polna mastnih in umetnih omak. Foto: Reuters

Zakaj lahko pride do povišanega slabega holesterola?

Holesterol v telesu izvira iz dveh virov: jetra – proizvajajo holesterol naravno (tudi do 70–80 %) in prehrane, ki jo vnesemo v naše telo. Do povišanega holesterola pride zaradi kombinacije: nezdrave prehrane (najpogostejši vzrok), genetike, premalo gibanja, prekomerna telesna teža, stres in določene bolezni (npr. sladkorna bolezen, motnje ščitnice).

Takšne sladkarije so polne rafiniranega sladkorja in umetnih barvil in spadajo med močno predelana živila. Foto: Pixabay

Hrana, ki najbolj pripomore k slabemu holesterolu

Določena hrana nam v telesu povzroči, da se maščoba nabira na stenah žil. Med tovrstno hrana spadajo:
- nasičene maščobe (rdeče meso, maslo, zelo mastni siri, polnomastni mlečni izdelki, predelani mesni izdelki, kot so različne klobase)
- trans maščobe (daleč najbolj nezdrava hrana): pekarski izdelki, čipsi, smokiji, vsa ocvrta hrana (tudi ocvrta zelenjava)
- zelo veliko jajc in drobovine (jetra, ledvice), pri čemer zmerno uživanje ni problematično
- hitra hrana in vsa predelana živila (sladice z umetnimi dodatki, veliko sladkorja, smetane, piškoti, različni zelo mastni namazi, majoneza, veliko kuhinjske soli, veliko jedi z žara, hrenovke, vsa hitro in vnaprej pripravljena hrana po sistemu "pogrej in pojej), ker vsebuje veliko umetnih snovi.