Med menstruacijo je priporočljivo jesti hrano, ki pomaga ublažiti nekatere simptome, kot so krči, utrujenost, nihanje razpoloženja in zmanjšanje vnetij.

Med menstruacijo telo izgubi kri, zato je pomembno povečati vnos železa, da preprečimo anemijo (slabokrvnost). Dober vir železa so špinača, ohrovt in brokoli, pusto meso (piščanec, govedina), ribe (npr. losos, sardine), stročnice (leča, fižol, čičerika) in tofu.

Priporočljivo je tudi jesti hrano z visoko vsebnostjo magnezija. Magnezij pomaga ublažiti krče in zmanjšati utrujenost. Vsebujejo ga oreški (mandlji, orehi, brazilski orehi), semena (bučna, sončnična), temna čokolada (z več kot 70 % kakava), banane, avokado, stročnice in polnozrnate žitarice.
Antioksidanti pomagajo pri boju proti vnetjem in izboljšujejo splošno počutje. Dobri viri so jagodičevje (borovnice, malin, jagode), paradižnik, paprika, brokoli in zeleni čaj.
Tudi hrana, bogata bogata z omega-3 maščobnimi kislinami je dobrodošla. Te zdrave maščobe zmanjšujejo vnetja in pomirjajo bolečine. najdemo jih v mastnih ribah (losos, skuša, sardine), laneno seme, chia semena.
Od tekočin je dobro uživati vodo in zeliščne čaje. Hidratacija je ključna za lajšanje napihnjenosti in zmanjšanje težav s prebavo. Zelo blagodejno vplivata zeleni ali kamilični čaj, ki pomirjata. Ingverjev čaj pomaga pri zmanjšanju slabosti in bolečin.
Priporočljivo je uživati tudi polnozrnate žitarice kot so oves, rjavi riž, kvinoja, polnozrnati kruh. So bogate z vlakninami, ki pomagajo uravnavati prebavo, hkrati pa vzdržujejo stabilno raven krvnega sladkorja.

Kateri hrani pa se je bolje odreči v tem obdobju?
Sladke pijače in predelana hrana lahko povzročijo nihanje ravni sladkorja v krvi, kar poslabša nihanje razpoloženja. Prav tako prekomerna količina soli lahko povzroči zadrževanje vode in napihnjenost.