Ogljikovi hidrati so eden izmed treh glavnih makrohranil v naši prehrani (poleg beljakovin in maščob) in predstavljajo glavni vir energije za telo. S pomočjo ogljikovih hidratov naše telo dobi moč za gibanje in razmišljanje ter opravljanje vseh nalog v telesu. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Telo ogljikove hidrate pretvarja v glukozo, ki jo celice uporabljajo za energijo. Možgani in mišice jih še posebej potrebujejo za delovanje. Glavni viri ogljikovih hidratov se nahajajo v žitih in vseh izdelkih iz njih (pekovski izdelki, testenine, riž, gomoljna zelenjava (krompir, rdeča pesa, sladki krompir, korenje in podobno). Foto: Reuters
Odvečni ogljikovi hidrati se shranijo kot glikogen v jetrih in mišicah ter služijo kot zaloga energije. Sicer pa so kompleksni ogljikovi hidrati (zdravi) v polnozrnatih živilih (rjavi riž, polnozrnati kruh), stročnice (fižol, leča), zelenjava, sadje, oreščki in semena. Foto: Dobro jutro
Enostavni ogljikovi hidrati (manj zdravi, če jih zaužijemo preveč) so še v sladkarijah, gaziranih pijačah, belem kruhu, belem rižu in pekovskih izdelkih iz bele moke. Lahko pa kljub vsemu pripravimo sladke jedi, ki so iz zdravih sestavin (namesto bele moke uporabimo na primer med ali javorjev sirup ali sladkor iz melase, namesto bele moke uporabimo pirino, ajdovo ali kakšno drugo). Dodamo lahko tudi temno čokolado oziroma nesladkan kakav in sveže sadje. Foto: Pixabay
Če telesu ne dovajamo dovolj ogljikovih hidratov, nima dovolj glukoze, kar vodi v utrujenost, šibkost in slabšo telesno zmogljivost. Še posebej to vpliva na možgane, saj delujejo predvsem na glukozo. Pojavijo se tudi težave s koncentracijo in razpoloženjem. Možgani potrebujejo stalno oskrbo z glukozo, premalo ogljikovih hidratov lahko povzroči slabo koncentracijo, razdražljivost in glavobole. Pri resnem pomanjkanju se začne tudi razgradnja mišic, ker telo, ki nima dovolj ogljikovih hidratov, začne porabljati beljakovine iz mišic za energijo. Foto: Reuters