Brez jezika bi zelo težko oziroma skoraj nemogoče govorili. Jezik je pa pomemben še zaradi nečesa - z njim okušamo hrano. Sladko, kislo, grenko, slano in vse ostalo sploh ne bi prepoznali, saj so na jeziku zelo pomembne okuševalne brbončice.
Jezik je mišičast organ, ki je zaradi številnih vlaken skeletne mišičnine izredno gibljiv. Vlakna se med seboj močno prepletajo.
Na jeziku so okušalne brbončice, zaradi katerih lahko okusimo različne okuse hrane. Služi kot čutilo za okus, za pomoč pri žvečenju hrane ter govornem sporazumevanju. Sluznica jezika je občutljiva na toploto, mraz, bolečino in dotik. Foto: PixabaySte vedeli, da je jezik najbolj gibljiva mišica v našem telesu? Premikamo ga lahko izredno hitro in v vse smeri. Pri jeziku ločimo vrh, telo in koren. Mejo med korenom in telesom zaznamuje brazda, ki je v oblike črke V. Njen vrh je obrnjen proti žrelu. Na vrhu je vdolbinica. Foto: PixabayOkušamo lahko le snovi, ki se raztapljajo v slini, ker se le takrat vzburijo okušalne čutnice. Okus izgine, ko hrano pogoltnemo, saj slina stalno spira brbončice. Zato, če želite res okusiti hrano, jo jejte zelo počasi. Foto: PixabayIma pa jezik tudi neskončno veliko vlogo pri našem govorjenju in tudi petju. Z njim dejansko oblikujemo črke in z njimi besede ter povedi. Kar spomnite se, če se kdaj slučajno opečete na vroči juhi ali čaju. Takrat zelo težko govorite, kajne? Foto: Pixabay