Ste vedeli, da so se smoothiji prvič pojavili v 30. letih prejšnjega stoletja na zahodni obali ZDA? Narejeni so bili iz drobno zmletega svežega sadja, sadnega soka in ledu (nekateri so vsebovali tudi zmleto zmrznjeno mleko).

Sprva so bili ti zdravi napitki priljubljeni zgolj pri ljubiteljih zdrave in presne (nekuhane) prehrane, vzpon pa so doživeli v 80. letih, ko se je med Američani povečalo zanimanje za zdravo življenje. Danes jih najdemo skoraj povsod; na trgovskih policah, v kavarnah in slaščičarnah ali v posebnih lokalih, kjer jih pripravljajo kar pred očmi gostov.

Smoothije lahko pripravimo iz mešanice različnega sadja in zelenjave, pri čemer upoštevajmo, da je sadja več. Določena zelenjava namreč vsebuje precej grenčic, ki ob mletju pridejo še bolj do izraza. Foto: Pixabay

Zakaj so tako zdravi?

Vsebujejo vitamine, minerale, antioksidante, naravne sladkorje, beljakovine in druga hranila, ki bi jih v tako kratkem času sicer težko hkrati zaužili. Druga prednost je v njihovi lahki prebavljivosti, kar se kaže tudi v hitrem učinku na povečanje energije.

Telo enostavne sladkorje iz sadja porabi kot hiter vir energije, za samo prebavo pa ne potrebuje veliko napora. Tretja prednost je, da skupaj s prehranskimi hranili zaužijemo tudi vlaknine, ki podaljšajo občutek sitosti in hkrati tudi izboljšajo prebavo in izločanje. Četrta prednost smoothijev pa je vsekakor hitra in zelo raznolika priprava.

Smoothi je lahko osvežilen, če je samo iz sadja in osvežilne zelenjave, lahko je pa tudi zelo nasiten in hranilen, če mu dodamo kakšno bolj škrobnato zelenjavo in oreške (npr. rdečo peso, tudi kuhan krompir, avokado, lešnike, arašide in podobno). Foto: Pixabay

Zraven sadja in zelenjave lahko v smoothi dodate tudi med, javorjev sirup, agavin sirup, oreščke, semena, čokolado, kakav, arašidovo maslo, beljakovine v prahu, hladno stiskana olja, različne sirupe, sladoled, zamrznjen jogurt, sojino, mandljevo ali kokosovo mleko, energijske napitke in še številne druge dodatke, ki izboljšajo okus in hkrati tudi namen smoothija.

Če želite, da so vaši smoothiji različni glede na barvo, izberite takšno kombinacijo sadja in zelenjave, ki je iste ali podobne barve. Sicer pa bo smoothi takšne barve, kjer bo sestavina, ki je "barvno najmočnejša" prevladala. Če dodate npr. rdečo peso, bo smoothi vsekakor rdečkast. Če dodate le pest borovnic, pa moder. Foto: Pixabay
Lahko je kot nasitebn zajtrk ali popoldanska malica. Osvežil vas bo, hkrati pa vam bo takoj dal energijo. Zato so zelo priporočljivi takrat, ko ste zelo lačni, saj vam bodo dejansko takoj vlili nov val energije. Foto: Pixabay
Obožujejo ga vsi, od malčkov, ki se uvajajo na gosto hrano po dojenju do otrok, mladostnikov, odraslih in starejših, ki imajo morda že malce slabše zobe in težko grizejo sveže sadje in zelenjavo. Foto: Pixabay