Prehlad je lahko strašno nadležna reč, ki nas lahko doleti v vsakem letnem času. Ja, tudi poleti. Ulovi te ravno takrat, ko nimaš časa zanj. In potem kihaš, kašljaš, smrkaš in ga preganjaš s čaji, limonami, medom. Kaj v boju z njim še pomaga?
Prehlada ne moremo zdraviti, ampak moramo počakati, da ga naše telo premaga samo. Lahko pa pri tem telesu pomagamo tako, da ga oskrbimo s čim več vitamini. Danes se bomo naučili, kako simptome prehlada lajšamo s prehrano, oziroma, kako mu lahko pobegnemo. Prehlad po navadi traja od pet do deset dni. V tem času moramo piti veliko tekočine. Tekočina ima zelo pomembno vlogo pri izločanju škodljivih snovi iz organizma.
Med je poln vitaminov in prav gotovo pomaga pri prehladu. Zelo zdravilna je tudi kombinacija medu in cimeta. Foto: EPA
Vedno pri prehladu omenjamo tudi vitamin C, ker ta krepi odpornost. Najdemo ga v sadju, največ v limoni, grenivki, pomaranči, kiviju. Kivi vsebuje dvakrat več vitamina C kot pomaranča. Tudi jabolka so dober vir vitamina C. Treba si je tudi redno umivati roke, počivati in zračiti prostor.
Tudi sveži zrak, če posebej, če sije sonce, pomaga. Sonce namreč poskrbi, da se v našem telesu prične tvoriti vitamin D. Foto: Pixabay
Še najbolje je, če nas prehlad ne ulovi. Je to mogoče? Lahko poskusimo. To pomeni, da si bomo zelo pogosto in temeljito umivali roke, se redno gibali in vsak dan jedli zelenjavo in sadje (še posebej tisto, ki je bogato z vitaminom C). Tako bomo okrepili svoj imunski sistem in bomo ob morebitnem prehladu hitreje okrevali. Na imunski sistem zelo dobro delujejo že omenjene limone in pomaranče, pa tudi borovnice, korenje, banana, česen, morska hrana, zelišče ameriški slamnik, zeleni čaj in med.
Brokoli ima kar nekaj koristnih snovi za naše zdravje. V resnici je prava zdravilna bomba. Ima veliko rudnin, kot so železo, kalcij, natrij, kalij, fosfor in cink, vitamine A, B, C in E ter folno kislino. Foto: Pixabay
Tudi jogurt je dobrodošel. Lonček na dan bo čisto dovolj. Če se le da, naj bo navaden. Lahko ga tudi primešamo sadju. Jogurt ima pomembne bakterije, ki v želodcu poskrbijo, da telo lažje vsrka hranilne snovi.
Za kivi je znano, da ima veliko vitamina C, zato je eno boljših živil za okrepitev imunskega sistema. Dovolj sta dva manjša kivija na dan, da telo dobi potrebno dnevno količino vitamina C. Kivi prav tako vsebuje kalij in vlaknine. Foto: PixabayTudi grenivka vsebuje veliko vitamina C, ki je zelo pomemben pri obrambi pred prehladi. Poleg tega vsebuje še folno kislino, kalij, železo, kalcij in vitamin B. Najbolje jih je uživati surove, iz njih pa si lahko pripravite tudi odličen sok. Foto: PixabayZelo zdrave so tudi buče. Meso buče vsebuje veliko betakarotena, zelo pomembnega vitamina pri večanju odpornosti. Zato je bučna juhica med prehladom prava odločitev. Tudi bučna semena "pokajo od vitaminov". Foto: PixabayŠpinača je znana kot hrana za moč, vsebuje namreč življenjsko pomembne vitamine in minerale, kot so kalij, kalcij, magnezij, provitamin A, vitamini B, K, C, niacin in folna kislina. Dobra je tako surova kot kuhana. Vendar pa je surova bolj zdrava, kajti s kuhanjem izgubi večino zdravilnih snovi. Foto: Dobro jutroSkoraj čarobno moč ima ingver. Na Kitajskem velja za zdravilo za sto bolezni. Štejemo ga med najmočnejše rastlinske antioksidante. Med drugim pomaga pri vnetju grla in lajša izkašljevanje. Foto: Pixabay