Blitva je zelo zdrava zelenjava, ki je bogata z vitamini in hranljivimi snovmi. Vsebuje vitamin K. A, ki pomaga pri zdravju oči in imunskega sistema. Veliko ima tudi vitamina C, ki je močen antioksidant in podpira imunski sistem ter tvorbo kolagena. Foto: Pixabay
Blitva uspeva na zelenjavnem vrtu in jo lahko vidimo tej fotografiji. Poznamo pa več različnih vrst, tudi rdečo blitvo. Foto: Pixabay
Potrebna je posebna previdnost pri uživanju blitve:
Blitvo je najbolje pripraviti svežo in jo takoj pojesti, torej da je ne hranimo za kasneje. Če pa že, pa jo je zelo priporočljivo v roku ene ure (ne več!) po pripravi, shraniti v hladilnik in kasneje pojesti mrzlo. Da je torej ne pogrevamo.

Blitva namreč vsebuje nitrate, ki se na sobni temperaturi po nekaj urah, pretvorijo v nitrite. To nastane zaradi bakterij (začnejo razgrajevati nitrate v nitrite in nadalje v nitrozamine – to so spojine, ki na sobni temperaturi lahko postanejo zelo škodljive).

Za blitvo torej velja, da je najbolje, da je pripravimo toliko, kolikor vemo, da je bomo pojedli.
Blitvo lahko jemo surovo, podobno kot zeleno solato. Ima pa nekoliko grenak in trdi okus, zato je najpogostejša oblika priprave, da jo na malce vode podušimo ali cele liste potopimo za minuto ali dve v vrelo vodo. Ko se blitva na takšen način zmehča, ima poln in boljši okus. Foto: Pixabay

Najbolj znan recept je, da liste blitve potopimo v vrelo vodo, nato jih odcedimo in narežemo ter dodamo kuhan krompir, česen in olivno olje. Takšna blitva se najpogosteje postreže zraven rib in je zelo pogosta mediteranska hrana, sploh ob morju.