Buče so lahko vrtne, jedilne ali "zimske". Rastejo na dolgih poganjkih in imajo zelo okusno meso različnih barv. Nekatere so sicer le okrasne in niso jedilne. Poznamo resnično zelo veliko različnih sort, npr. muškatno bučo, smokvolistno bučo, orjaško, buče sorte sebrin, ena izmed najbolj znanih sort pri nas je hokaido, okrogle oranžne buče lučke (za noč čarovnic), mirage, japan cup in številne druge.

Okrasje z jesenskimi plodovi. Foto: Tanja Mojzer

Njihov tipični proizvod je bučno olje. Jeseni iz buč izdelujejo razna tihožitja (okrasja okrog hiš, stanovanj, predprostorov, kleti ...).

Okrasja na vrtovih so jeseni vsekakor polna buč. Foto: Tanja Mojzer

Iz jedilnih buč lahko pripravimo tudi številne jedi (npr. bučna juha, pire, pečene buče, bučni kruh, peciva, pite, omake, namaze; skratka, možnosti za njihovo uporabo je ogromno). So namreč zelo zdrave in vsebujejo pester izbor različnih hranilnih snovi, celo beljakovine. Med minerali izstopajo cink, kalij, magnezij, baker, železo in kalcij. Od vitaminov so v bučah vitamini C, B1, B2, B5, B6, E in drugi.

Med beljakovinami v bučah pa sta pomembni dve, katerih naloga je prenašanje železa, bakra, maščob in aminokisline tiroksin prek krvi v celice, s čimer se izboljšajo presnovni procesi v telesu.

Bučna semena – lahko jih jemo sveža ali posušena. Zelo okusna so tudi pražena ali z dodatki različnih začimb. Sicer pa so osnova za bučno olje (semena stisnejo s posebnimi stroji). Foto: Tanja Mojzer.
V času pred nočjo čarovnic, 31. oktobra, bučam naredimo usta in oči ter vanje postavimo svečko. Čeprav je letos noč čarovnic že za nami, številne buče še krasijo domove in tudi še ves november je "precej bučast mesec", saj je to čas, ko vse sorte dozorijo. Foto: Tanja Mojzer
Prenekateri vrt je jeseni videti tako. Foto: Tanja Mojzer