Buče so lahko vrtne, jedilne ali "zimske". Rastejo na dolgih poganjkih in imajo zelo okusno meso različnih barv. Nekatere so sicer le okrasne in niso jedilne. Poznamo resnično zelo veliko različnih sort, npr. muškatno bučo, smokvolistno bučo, orjaško, buče sorte sebrin, ena izmed najbolj znanih sort pri nas je hokaido, okrogle oranžne buče lučke (za noč čarovnic), mirage, japan cup in številne druge.

Njihov tipični proizvod je bučno olje. Jeseni iz buč izdelujejo razna tihožitja (okrasja okrog hiš, stanovanj, predprostorov, kleti ...).

Iz jedilnih buč lahko pripravimo tudi številne jedi (npr. bučna juha, pire, pečene buče, bučni kruh, peciva, pite, omake, namaze; skratka, možnosti za njihovo uporabo je ogromno). So namreč zelo zdrave in vsebujejo pester izbor različnih hranilnih snovi, celo beljakovine. Med minerali izstopajo cink, kalij, magnezij, baker, železo in kalcij. Od vitaminov so v bučah vitamini C, B1, B2, B5, B6, E in drugi.
Med beljakovinami v bučah pa sta pomembni dve, katerih naloga je prenašanje železa, bakra, maščob in aminokisline tiroksin prek krvi v celice, s čimer se izboljšajo presnovni procesi v telesu.


