Poznali naj bi kar okrog 55 različnih sort češenj
Ne boste verjeli, poznamo rdeče in rumene češnje. Različne so si po okusu, videzu in barvi. Nekatere so bolj rdeče, druge bolj roza, ali celo rumene in zelene, čeprav so seveda že zrele.

Država, v kateri jih pridelajo največ je Turčija; kar 400 ton vsako leto. Sledijo ZDA, Iran, Italija in Rusija. V Grčiji, od koder se pogosto znajdejo tudi v naših trgovinah, pa jih pridelajo le okrog 60 ton letno. Seveda ni boljšega, kot češnje iz svojega ali sosedovega vrta, v Sloveniji jih je namreč kar precej.

Češnje imajo izjemno malo kalorij in maščob ter obilo vlaknin, vitaminov in nizek glikemični indeks. Kaj je že to glikemični indeks? To je število (običajno med 0 in 100), ki živila razvršča glede na to, kako zaužitje tega živila vpliva na dvig krvnega sladkorja.
Višji glikemični indeks pomeni večji nenadni dvig sladkorja v krvi. Pri tem morajo biti še posebej pazljivi ljudje s sladkorno boleznijo.
Češnje so koristne za zdravje srca, lajšajo bolečine, povezane z artritisom in vnetji
Vsebujejo pa tudi veliko antioksidantov in vitaminov. Izjemno so priljubljene tudi sladice iz češenj. Češnjev zavitek je na primer ena izmed izjemno okusnih in tradicionalnih slovenskih slaščic.

