Indijski oreščki ne izvirajo iz Indije, kot bi morda pomislili, temveč iz Brazilije.
Kar je pa najbolj zanimivo: ti oreščki so pravzaprav seme akažujevega drevesa in visijo z jabolku podobnega sadeža, ki se ga mora uživati svežega, saj po 24 urah, ko je utrgan, fermentira (se zakisa) in se pokvari.
Svež sadež imajo tako priložnost uživati le tisti, ki živijo blizu nasadov, večinoma v Vietnamu, Nigeriji, Braziliji, Indiji in Indoneziji. V teh in ostalih državah, kjer rastejo, še danes vse oreščke oberejo na roko. Akažujeva jabolka včasih tudi vlagajo, jih vkuhavajo v marmelade ali iz njih kuhajo sok.


Poseben pozor: surov, netoplotno obdelan je strupen
Indijski orešček je pokrit z lupinico dveh plasti, med katerima se skrivajo strupene snovi, ki povzročijo vnetje človeške kože, zato vse oreške pred nadaljnjo distribucijo vsaj enkrat toplotno obdelajo (pokuhajo jih, kasneje pa tudi popečejo, da pridobijo močnejši okus).


Zmeljemo jih lahko tudi v hranljiv namaz ali iz njih doma pripravimo rastlinsko "mleko".

