Orada je morska riba iz družine šparov. Pravimo ji tudi zlatobrov. To ime je dobila zaradi značilnega zlato rumenega pramena nad očmi, med ribiči pa je bolj znana kot orada. Na Hrvaškem je riba znana tudi pod imeni komarča, podlanica in zlatica.

Orada živi povsod v obalnem pasu, do globine 20 metrov, zadržuje pa se v bližini večjih školjčišč. Pogosto jo najdemo tudi v somornici, zaradi česar dela veliko škodo v umetnih gojiščih školjk. Zaradi velike prilagodljivosti orade na veliko gojijo v ribogojnicah, kjer hitro raste in v dveh letih doseže prodajno težo. Domovina orade so vsa morja Sredozemlja, Črno morje in obala Atlantskega oceana.

Oradino meso je belo in izjemno okusno, pri večjih primerkih pa lahko postane nekoliko pusto. Ribe do teže en kilogram sodijo v najvišji kakovostni razred, pripravljajo pa jo na različne načine. Najbolj okusna naj bi bila kuhana, čeprav jo pogosto tudi cvrejo, pečejo in pripravljajo na žaru. Orado prepoznamo predvsem po tem, da ima trebušni del precej širok, stanjša se šele tik ob repu. Foto: BoBo

Hrbet orade je modrozelen, boki sivomodri z vzdolžnimi temnejšimi progami, na zgornjem robu škržnega poklopca pa ima črno pego.

Orada je tudi izjemno priljubljena riba za športni ribolov. Lovijo jo s palico, z mrežami, pa tudi s harpunami. Izjemno priljubljen je tudi lov na orade s podvodno puško. Zraste do dolžine 60 cm in doseže celo do 10 kilogramov teže. Spolno dozori v drugem letu starosti, pri samcih pa se v tretjem ali četrtem letu moški spolni organi začnejo spreminjati v ženske. Tako so veliki primerki skoraj brez izjeme samice.

Brancin je druga riba, ki je zraven orade izjemno razširjena v Jadranskem morju.

Brancin je v nasprotju z orado v predelu trupa ožji, po navadi pa tudi daljši. Meso brancina spada v najvišji kakovostni razred, saj je mehko in odličnega okusa. Pripravljajo ga največ kuhanega, lahko pa se tudi ocvre, ali speče na žaru. Foto: T. M.

Brancin je močna riba, s telesom vretenčaste oblike, pokritim z drobnimi luskami. Po hrbtu je svinčeno sive, po trebuhu pa srebrno bele barve. Na koncu škržnega poklopca ima temno pego in dve bodici.

Ne boste verjeli, a brancin lahko zraste do enega metra v dolžino in doseže celo več kot 10 kg. Je izrazita riba roparica, ki se prehranjuje predvsem z manjšimi ribami, pa tudi raki in drobnimi nevretenčarji. Njegovo naravo izkazuje spodnja naprej štrleča čeljust, velike oči pa so dokaz, da ta riba na svoj plen preži v večernem in nočnem času.

Brancin je najbolj prepoznaven po dvojni repni plavuti in velikih očeh. Foto: BoBo

V naravi se brancin zadržuje predvsem na obalah s peščenim in obraslim dnom, čeprav ga najdemo tudi do globine 100 metrov.

V Jadranu največ brancinov ulovijo v Istri. Lovijo ga vse leto, največ pa jeseni. Za gospodarski ribolov ga lovijo z mrežami, zelo priljubljen pa je tudi za športni ribolov s trnkom, panolo, parangalom, harpuno, še zlasti pa je razburljiv lov na brancina s podvodno puško.