Rdeča pesa je gomolj, kar pomeni, da ta okrogel del raste v zemlji, podobno kot korenček. Malo ljudi ve, da rdeča pesa znižuje povišano telesno temperaturo in da je izjemno koristna, če imamo morda slabo kri in nam česa primanjkuje. Foto: Pixabay
Spasirani rdeči pesi lahko dodamo začimbe in še kakšno drugo zelenjavo in dobimo izvrsten zelenajvni namaz. Foto: Pixabay
Izjemno koristne snovi v rdeči pesi
Med izredne snovi, ki jih vsebuje rdeča pesa, spada betamin, ki znatno vpliva na povečanje vsebnosti kisika v krvi (do štiristo odstotkov). To vpliva na oksidacijo škodljivih snovi v krvi in vseh telesnih celicah, ki jih napaja krvni obtok. Zato je rdeča pesa neprecenljiva pri razstrupljanju ter pri tumorjih in drugih hudih boleznih.

Rdeča pesa je bogata z organskimi kislinami, od katerih je najpomembnejša folna kislina. Znaki pomanjkanja folne kisline so med drugim utrujenost, slab spomin, psihična napetost, ekcem, razpokane ustnice in bleda koža.
Sok rdeče epse se priporoča ob padcu imunske odpornosti (ko zbolimo, kašljamo, imamo želodčne težave ali se na splošno slabo počutimo). Foto: Pixabay