Zakaj je nesladkan kakav zelo zdrav (in tudi dobrega, a grenkega okusa)?
Kakav je največkrat glavna sestavina čokolade, v njej pa je seveda zraven kakava največkrat obilo sladkorja, mleka ali rastlinskega napitka in tudi drugi dodatki (oreški, sadje, sredstva za strjevanje) in snovi, potrebne za čokolado kot izdelek.
Kakav je precej velik orešek, ki raste na drevesu, v njem pa so kakovova zrna (okrog 50 jih je v enem velikem kakavovem orešku). Tukaj vidimo ta zrna, ki so na pogled nekoliko podobna mandljem. Za čokolado največkrat ta zrna zmeljejo v prah. Po okusu je kakav nekoliko grenak. Enim je ta okus všeč, mnogim pa je pregrenak, zato mu dodajo precej sladkorja. Foto: PixabayKakav je sicer zelo zdravo živilo, bogato z antioksidanti, ki znižujejo vnetja, podpira zdravje srca in ožilja, izboljšuje krvni obtok. Kakav vsebuje tudi magnezij, ki podpira mišice in živčni sistem, železo preprečuje utrujenost in slabokrvnost. Morda niste vedeli, a ravno kakav v čokoladi spodbuja sproščanje serotonina in endorfinov (hormoni sreče), zato smo po čokoladi tako dobre volje, veseli in srečni. Kakav tudi ne dvigne hitro krvnega sladkorja, če ni dodanega sladkorja. Je pa kakav dober tudi pri učenju, saj pomaga pri boljšem spominu in koncentraciji. Foto: EPATukaj vidimo velike kakavove oreške, v katerih so kakavova zrna. Kot vsako živilo, pa ga je potrebno uživati v zmernih količinah (žlica ali dve na dan). Okusen je zmlet, nesladkan kakav, ki ga zmešate z mlekom ali rastlinskim napitkom (kakor gosto želite). Če vam je pregrenak, je bolj zdravo kot sladkor, če mu dodate žličko medu. Foto: Reuters