Svetega Martina naj bi goske spremljale, ko je bil v družbi revežev, žal pa so ga s svojim glasnim gaganjem tudi izdale, ko se je po legendi skril, preden bi moral postati škof. Foto: Pixabay

Kdo sploh je sveti Martin?

Francozi svetega Martina ali Martina iz Toursa jemljejo za svojega, a Martin je bil v resnici doma iz Panonije, torej današnje Madžarske. Rojen je bil leta 316 v poganski družini, sam pa je že pri desetih letih izrazil željo, da bi postal katehumen (tisti, ki bi odrasle spremljal v krščansko cerkev). Krščen je bil šele pri 22 letih. Martinov oče je bil član rimske vojske, zato se ji je pri 15 letih pridružil tudi tudi Martin.

Zakaj je običaj, da za martinovo jemo ravno gos?

Legenda pravi, da je bil Martin tako skromen, da ko so ga leta 371 izvolili za škofa v Toursu, ni želel sprejeti te odgovorne naloge. Zbežal naj bi in se skril med goske, ki pa so ga z gaganjem izdale.

Zaradi tega, naj bi simbolično na ta dan bila na mizi ravno pečena gos. Zraven se po tradiciji postreže rdeče oziroma vijoličasto zelje, ki velja za skromno zelenjavo in pa mlinci (testenine revežev, saj so narejeni samo iz moke in vode).

Pečena goska naj bi simbolizirala izdajo svetega Martina. Foto: Pixabay
Tradicionalna martinova pojedina (pečena gos ali kakšna druga perutnina, npr. puran ali piščanec), zraven pa podušeno vijoličasto zelje in mlinci. Foto: Reuters

Tudi v oddaji Infodrom so že pred časom razložili pomen martinovega