V krščanstvu so na veliki petek Jezusa Kristusa križali, tretji dan po tem, v nedeljo, pa je vstal od mrtvih.

Juhu, čas pirhov je tu! Foto: Bobo

Po tradiciji je na veliki petek zapovedan strogi post, kar pomeni, da se na ta dan verniki smejo le enkrat na dan do sitega najesti in pri tem ne smejo zaužiti mesa ali mesnih jedi. Dan pred veliko nočjo, torej v soboto, je čas za blagoslov jedi (pogovorno: žegnanje jedi). Po tradiciji se blagoslovljene jedi jedo v nedeljo po sveti maši.

Med velikonočne jedi sodijo kruh, pirhi, šunka in hren. Foto: BoBo

Namen blagoslova velikonočnih jedi je, da se zavemo božje dobrote in darov, ki smo jih prejeli od Boga. Praznik nas tudi opozori na božjo bližino in navzočnost v vsakdanjem življenju. Blagoslov prebudi misel in hvaležnost za milosti, ki izhajajo iz velike noči.

Potička in pirhi. Potica je simbol trnove krone, ki so jo nadeli Kristusu okrog glave, pirhi pa simbolizirajo Kristusove solze. Foto: Bobo

Na velikonočno nedeljo so v Sloveniji v navadi vstajenjske procesije, na čelu katerih nosijo kip vstalega Kristusa.

Velika noč se tako praznuje vsako leto na prvo nedeljo po prvi pomladni polni luni.

Praznik sam ima korenine v judovstvu. Korenine pa ima tudi v starih poganskih navadah, s katerimi so praznovali prihod pomladi.
V Sloveniji prazniku rečejo tudi vuzem.

Različne tehnike barvanja pirhov:

V oddaji Dobro jutro: Ideje za barvanje jajc

Če velikonočnih jajčk še niste pobarvali, vam mi ponujamo navodila

Barva za jajca, ki se sicer kupi, lahko pa uporabite tudi naravna barvila: kurkumo, sok rdeče pese, čebulne olupke. Foto: BoBo
Jajca skuhamo v vodi in jim dodamo barvo v prahu. Foto: BoBo
Lahko pa jajca povaljate v barvi. Foto: BoBo
Pirhe se lahko okrasi tudi z različnimi nalepkami. Foto: BoBo
Nekateri pa pirhov sploh ne barvajo, ampak nanje narišejo različne motive. Foto: BoBo
Pirhi so lahko vseh mogočih barv in motivov. Foto: Bobo
Eden od primerov zanimive nalepke brez barvanja. Foto: Bobo