Vsakoletni dogodek je namenjen šolajoči se mladini in v letošnji izvedbi v ospredje postavlja temo lastnosti snovi. Vključuje interaktivne delavnice, izobraževalne vsebine in spremljevalni program. Letošnje dogajanje bo popestrila razstava Nadine in Garsie Kosinca Pamet je boljša kot žamet.

Del festivalskega programa bo namenjen tudi širši javnosti; v petek, 18. oktobra, bodo od 17.00 do 19.30 na voljo različne raziskovalne delavnice, ki jih bodo vodili mentorji znanstvenih ustanov, društev in zavodov. Potekale bodo v pravem otroškem laboratoriju (vhod v Pionirski dom) in Festivalni dvorani. Vstop na vse delavnice in vsebine je prost in brezplačen.

Foto: Pionirski dom

Festival Hokus pokus je že skoraj polnoleten

Festival Hokus Pokus, ki ima dolgo in bogato zgodovino (letos poteka že 17. leto), vsako leto združuje znanost z umetnostjo in prinaša svež in inovativen pristop pri izobraževanju mladih. Tako umetnost kot znanost iščeta vsebino v naravi, zato sta neločljivo povezani. Učenci so po naravi radovedni in z opazovanjem ter raziskovanjem dobijo odgovore na številna vprašanja. Na ustvarjalen način spoznavajo svet, ki jih obdaja.

Festival Hokus Pokus se vsako leto ukvarja z aktualnimi vprašanji; pretekle teme so vključevale naravo, tehnologijo, človeško telo, evolucijo, prostor in ravnotežje. Letošnja izvedba obravnava lastnosti snovi.

Svet okoli nas, skupaj z vsemi živimi bitji, je sestavljen iz snovi. Snov prepleta galaksije, planete, oceane, puščave, gozdove, rastline, živali, ljudi in njihova mesta, pa tudi celice našega telesa in naše gene. Kdaj postane snov prožna, gnetljiva ali prepustna? Zakaj nekatere snovi gorijo, druge se le talijo, tretje pa preidejo v plinasto stanje? Ali so topne v vodi, ali morda posedujejo magnetne lastnosti?

V Pionirskem domu so prostori, kjer se opravljajo pravi laboratorijski preizkusi. Foto: Tanja Mojzer

Pionirski dom je letos bogatejši za pravi otroški laboratorij, ki ga je posebej za Center za kulturo mladih zasnovalo podjetje Lek. Mi smo ga obiskali ob otvoritvi in ste vabljeni k branju prispevka in ogledu fotografij na tej povezavi.

Učenci bodo deležni izkušnje, ki je bila doslej dostopna le odraslim, in kot mali znanstveniki preučevali zgradbo snovi in njihove lastnosti v laboratoriju. V veliko pomoč jim bo tudi interaktivni 3D-periodni sistem, v katerem prozorne pleksi kocke vsebujejo elemente periodnega sistema. Model elementa bodo lahko držali v rokah in si snov tako lažje predstavljali.

Na festivalu Hokus Pokus redno sodelujejo različne ustanove, zavodi, društva in posamezniki s področja znanosti in naravoslovja ter različni interdisciplinarni umetniki. Pionirski dom se je letos povezal s Prirodoslovnim muzejem, Tehniškim muzejem Slovenije, malim TehnoVedom, Rampa Labom, kulturnim ekološkim društvom Smetumet, Oddelkom za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete, Nadino in Garsio Kosinac ter številnimi drugimi. Za mlade raziskovalce bo na voljo kar 10 raziskovalnih delavnic, ki bodo potekale v Festivalni dvorani in otroškem laboratoriju.

S Pionirskim domom bo na delavnici Kaj je genski zapis mogoče spoznati dvojno vijačnico in lastnosti DNK-zapisa, ki ga ima vsako živo bitje. Na delavnici Barvila v zelenih rastlinah bodo učenci podrobno preučili, kaj je klorofil, kaj obarva rastlino in vse o fotosintezi. Prirodoslovni muzej bo predstavil Gozdne prebivalce, ki jih v naravi redko srečamo. Opazovali boste lahko zgradbo živali in potipali perje, krzno, rogove in roglje.

Foto: Pionirski dom

S Tehniškim muzejem Slovenije boste spoznali Vrteči se obroč. Na delavnici ga boste lahko z natančnim prepogibanjem sestavili iz enega kosa papirja. Mali TehnoVed bo na Velikih ustvarjalcih z mladimi obiskovalci preučeval prevodnost in robotiko.

Z Rampa Labom boste na delavnici Sferifikacije raziskali tehniko molekularne gastronomije, pri kateri se tekočina spremeni v trdne kroglice, ki jih lahko zaužijemo. Likovno boste ustvarjali z naravnimi barvili, ki jih dobimo iz živil, in pod vodstvom društva Smetumet naredili prave umetnine. Skupaj z Oddelkom za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete boste preučili minerale in kamnine ter njihovo uporabnost.

Foto: Pionirski dom

V okviru razstave Pamet je boljša kot žamet, ki spremlja festivalsko dogajanje, bosta Nadina in Garsia Kosinac s fotografijo in interaktivnimi eksponati oživila slovenske pregovore. Obiskovalci boste lahko preizkusili eksponate in se na svež, izviren način podali v raziskovanje naših pregovorov.
Vsi zvedavi, vedoželjni in ustvarjalni mladi obiskovalci se bodo lahko udeležili interaktivnih delavnic in spremljevalne razstave.