Vse skupaj se razteza kar 160 km čez puščavo. Le pet minut hoje stran je na voljo vse za vsakdanje življenje, ob tem pa lahko uživate še v dodatkih, kot so pokrita smučišča in ekspresna železnica, ki en konec mesta poveže z drugim v pičlih 20 minutah. To je megamesto Neom.

Foto: Televizija Slovenija

Projekt Neom so oblasti napovedale že leta 2017. Znan je predvsem po megalomanskih zamislih, kot so leteči taksiji in robotski služabniki, ter skeptičnih analitikih, ki dvomijo o njegovi uresničitvi.

Neom so svoj čas oglaševali kot regijsko "Silicijevo dolino", biotehnološko in digitalno središče, ki bi se raztezalo na 26.000 kvadratnih kilometrih, zdaj pa je postal prototip novega načina urbanega življenja, ki se odziva na bivanjsko in okoljsko krizo.

V mestu prihodnosti naj bi uporabljali le obnovljivo energijo, saj je njegova lega odlična za uporabo sončne in vetrne energije, v njem pa naj bi zgradili tudi največjo "zeleno" hidroelektrarno na svetu. V Neomu nameravajo do konca desetletja ustvariti 380.000 novih delovnih mest, pri tem pa prebivalcem zagotavljati "popolno ravnovesje med prostim časom in delom".