Od staršev delno podedujemo tudi osebnostni značaj. Foto: Pixabay

Nekateri vidiki osebnosti imajo genetsko osnovo. Na primer, temperament (nagnjenost k določeni čustveni odzivnosti) je lahko dedovan. Raziskave kažejo, da lastnosti, kot so družabnost, talenti, vestnost, natančnost in odprtost za izkušnje, deloma izhajajo iz genetike. Dvojčki, ki odraščajo ločeno, pogosto kažejo podobne osebnostne lastnosti, kar kaže na močan genetski vpliv.

Čeprav genetika igra pomembno vlogo, pa je okolje prav tako ključno. Starši vplivajo na razvoj osebnosti skozi vzgojo, družinsko dinamiko, socialne izkušnje in kulturni okvir, v katerem odraščamo. Osebnost se razvija skozi povezavo z okoljem, v katerem živimo, in izkušnjami, ki jih pridobimo.

Starši nam dajo svoj dedni zapis, a s svojo voljo lahko osebnost tudi prilagodimo svojim interesom. Foto: Pixabay

Tudi okoljski dejavniki lahko močno vplivajo na izražanje genov. To pomeni, da lahko izkušnje, kot so stres, vzgoja in socialni vplivi, spremenijo, kateri geni se izražajo in kako močno, kar prav tako vpliva na razvoj osebnosti.

Osebnost je torej kombinacija genetske dediščine in vplivov iz okolja. Čeprav lahko nekatere lastnosti podedujemo od staršev, imajo življenjske izkušnje pomembno vlogo pri oblikovanju tega, kdo smo.