Ker je podkožni mozolj globlje v koži, je pogosto bolj boleč kot površinski mozolji. Bolečina se običajno povečuje ob dotiku. Foto: Pixabay


Čutimo, da je na mestu nevidnega mozolja koža vneta in da se tam "nekaj dogaja"

Koža nad mozoljem je običajno rdeča, otečena in občutljiva. Oteklina je lahko precejšnja zaradi vnetja. Ker gnoj in umazanija ostaneta globoko pod kožo, ni običajno, da bi se mozolj "prebil" na površje, kot je to pogosto pri manjših mozoljih, ki imajo gnojno glavo.

Podkožni mozolj prepoznamo tudi po precejšnji oteklini. Foto: Pixabay

Podkožni mozolji pogosto vztrajajo dalj časa, preden se zacelijo. Če jih stiskamo, se lahko stanje poslabša in povzroči okužbe ali brazgotine. V hujših primerih so podkožni mozolji lahko cistični, kar pomeni, da so napolnjeni s tekočino (gnojem) in so lahko večji in trdovratnejši.

Zdravljenje podkožnih mozoljev pogosto zahteva posebno nego in uporabo protivnetnih sredstev, saj je njihova lega in bolečina težje dostopna za standardne rešitve za akne.

Ga lahko stisnemo, čeprav ga ne vidimo, ampak samo čutimo?

Stiskanje podkožnega mozolja ni priporočljivo, ker lahko poslabša stanje in povzroči več težav. Ker je mozolj globoko pod površjem, je skoraj nemogoče, da bi s stiskanjem gnoj spravili ven. Stiskanje bo verjetno potisnilo vnetje in bakterije še globlje, kar lahko poveča oteklino in bolečino.

Kaj pomaga in je bolje kot pa stiskanje podkožnega mozolja?

Uporaba toplega obkladka na prizadeto mesto lahko pomaga zmanjšati oteklino in spodbuditi gnoj, da pride bližje površju, ne da bi pri tem poškodovali kožo.

Priporočljive so tudi kreme proti aknam. Izdelki, ki vsebujejo benzoil peroksid, salicilno kislino ali retinoide, lahko pomagajo zmanjšati vnetje in spodbujajo celjenje.

Če je mozolj zelo boleč in trdovraten, vam lahko dermatolog predpiše posebne kreme ali celo izvede manjši poseg, kjer varno pozdravi mozolj.