Hormoni sreče so: dopamin, serotonin, oksitocin in endorfin.


Danes vemo, da je vzrok intimnemu občutenju sreče izločanje tako imenovanih kemikalij "sreče" v možganih. Manj znano pa je, da podobne vesele občutke povzročajo štiri različne vrste kemikalij, kar posredno pomeni, da v resnici obstajajo kar štiri različne vrste sreče.

  1. Endorfini so nekakšne "naravne tablete" proti bolečini, saj odpravijo občutek bolečine. Možgani izločajo endorfine, ko dobijo signal o prisotni bolečini, ki je lahko fizična ali pa tudi zgolj emocionalna (čustvena).
Endorfini velikokrat delujejo kot nekakšen "adrenalin" in nas močno prebudijo. Foto: Pixabay

2. Oksitocin je kemikalija, ki bi jo lahko po učinku povezali z zaupanjem. Izloča se, ko se vzpostavijo prijateljske vezi z osebami, ki nas obkrožajo. Oksitocinu pravijo tudi "družabna" kemikalija, saj vzpostavlja zaupanje in tovarištvo. Je nagrada, ki nam jo pošljejo možgani, ko sklenemo nove zaupanja vredne socialne vezi. Ista snov se sprošča tudi med orgazmom in dojenjem.

Oksitocin se sprošča, ko smo v prijateljski družbi, lahko tudi objeti. Foto: Pixabay

3. Sproščanje kortizola signalizira nevarnost (stres), medtem ko sproščanje serotonina sporoča, da je nevarnost minila. Serotonin predstavlja nekakšno zeleno luč. Je signal za to, da je to, kar trenutno počnemo, varno, zato lahko početje nadaljujemo.

Serotonin se sprošča, ko se počutimo ljubljene in varne. Foto: Pixabay

4. Dopamin kot zadnja izmed štirih kemikalij "sreče" sesalce motivira, da se naprezajo, dokler ne dosežejo želenega cilja. Povzroča navdušenje v pričakovanju, da se nam bo zgodilo kaj dobrega.

Dopamin se velikokrat sprošča, ko dosežemo določen cilj ali zadano nalogo. Foto: Pixabay