Gostja v oddaji Dobro jutro je bila logopedinja Nina Štrekelj iz Centra za sluh in govor, Maribor in 12-letni Jakob Prelog.

Pri jecljanju gre za govorno motnjo, pri kateri oseba doživlja prekinitve in težave pri tekočem izražanju besed. Ljudje, ki jecljajo, se srečujejo z motnjami v govornem ritmu, kar pomeni, da se zvoki, zlogi ali besede pogosto nenadzorovano ponavljajo, podaljšujejo ali pa se pojavljajo nenadni zastoji med govorom, ki jim rečemo "bloki". Jecljanje lahko vpliva na komunikacijo in lahko pri osebi povzroča tudi stres ali tesnobo, še posebej v družbenih situacijah.

Jecljanje se pojavlja pri enem odstotku populacije, tako pri otrocih kot odraslih.

Različne vaje, tudi glasno branje, lahko pomagajo osebam, ki imajo težavo pri govoru. Foto: Pixabay

Do kakšnih jezikovnih težav lahko prihaja pri jecljanju?

Ponovitve zvokov ali besed: Oseba lahko ponavlja posamezne zvoke (npr. "m-m-m-m-miza") ali cele besede (npr. "miza, miza, miza").
Podaljševanje zvokov: Nekateri zvoki se podaljšajo, preden oseba dokonča besedo (npr. "mmmmiza").
Bloki ali prekinitve: Oseba morda ne more začeti ali nadaljevati govora, tudi če želi, kar povzroča premor ali blok (npr. poskus govora, ki se nenadoma ustavi brez zvoka).
Nadzorovanje mišic obraza in telesa: Jecljanje pogosto spremljajo napetosti ali trzanje obraznih mišic, hitro mežikanje, premiki glave ali napetosti v telesu.

Logoped pozna ogromno vaj za lažjo izgovorjavo

Logoped je strokovnjak za govor, ki diagnosticira in pomaga odpravljati komunikacijske, govorne in jezikovne motnje. Njegova glavna naloga je, da ljudem, ki imajo težave pri sporazumevanju, omogoči uspešnejše in lažje vključevanje v družbo. Glede na določeno težavo, ki jo nekdo ima, logoped izbere ustrezne vaje, ki zelo učinkovito pomagajo pri izgovorjavi. Če te vaje seveda oseba redno izvaja. Velikokrat pa je vzrok jecljanja lahko tudi stres, velika trema in drugi psihološki vzroki.

Jecljanje je motnja govora, ki se kaže na različne načine

12-letni Jakob je v oddaji povedal, da mu zelo pomaga glasno branje. Sooča se namreč z motnjo govora, ko ne more tekoče govoriti, ampak se med besedami pojavljajo prekinitve. Vse to poteka, kot smo že dejali, nenadzorovano.

Vzporedno sodelovanje logopeda in psihologa

Logopedinja je poudarila, da je zelo pomembno, da oseba, ki ima težave pri govoru, vadi predpisane vaje doma in to vsak dan. Sam obisk logopeda, ni dovolj, zraven pa sodeluje tudi psiholog, saj velikokrat do oteženega govora prihaja zaradi psiholoških ovir. Gre pa za govorne vaje, ki morajo biti tako pogoste, da jih oseba izvaja že podzavestno in postanejo del vsakodnevnega govora.

Letošnji moto nagovarja ljudi k potrpežljivosti

Logopedinja je povedala, da si je treba vzeti čas za osebo, ki ima težave pri govoru, mu ne skakati v besedo in ga zbrano poslušati.