Opičje koze so virusna bolezen, ki jo povzroča virus opičjih koz. Precej razširjene so v določenih predelih Afrike, vendar so se v zadnjem času pojavili primeri tudi drugje po svetu. Ljudje namreč ogromno potujemo, seveda tudi v Afriko in kaj hitro lahko prinesemo ta virus tudi drugam po svetu. Foto: Reuters

Čeprav so poimenovane "opičje koze", se virus naravno pojavlja predvsem pri glodavcih in drugih majhnih sesalcih. Ljudje se običajno okužijo s stikom z okuženimi živalmi.

Virus se prenaša z neposrednim stikom z okuženo osebo ali živaljo, telesnimi tekočinami, okuženimi površinami ali z vdihavanjem kapljic ob daljšem tesnem stiku. Prenos med ljudmi ni zelo učinkovit, vendar je možen. Foto: Reuters

Simptomi, ki jih dobi okužena oseba?

Vročina, glavobol, bolečine v mišicah, otekle bezgavke (za razliko od črnih koz), utrujenost in najbolj značilni simptomi - izpuščaji. Ti se običajno pojavijo nekaj dni po pojavu vročine. Začne se kot rdeče lise, ki se nato razvijejo v mehurje in gnojne mehurčke. Ti mehurčki se sčasoma izsušijo in spremenijo v kraste, ki nato odpadejo. Izpuščaj pogosto prizadene obraz, dlani, podplate, usta in genitalije.

Izpuščaji, ki postanejo precej velike kraste, so značilni za bolezen opičjih koz. Foto: Wikipedia

Kako poteka zdravljenje?

Trenutno ni posebnega zdravljenja za opičje koze, vendar so bolnikom na voljo podporne terapije za lajšanje simptomov. V hujših primerih se lahko uporabijo protivirusna zdravila, kot je tecovirimat, ki so bila razvita za zdravljenje črnih koz. Obstaja pa cepivo, ki ga je treba prejeti seveda ustrezno časa prej, potrebna je pa tudi ustrezna higiena in previdnost pri dotikanju živali na potovanjih.