Zelenjava, ki vsebuje veliko kalija: špinača: krompir (še posebej, če ga pripravimo z lupino), rdeča pesa, brokoli, paradižnik, stročnice, kot so fižol in grah. Foto: Pixabay
Med sadje, ki je znano po veliki vsebnosti kalija, so banane gotovo na prvem mestu. Foto: Pixabay
Veliko kalija vsebuje tudi avokado, pomaranče in pomarančni sok, kivi, melone, lubenice in oreščki (brazilski oreščki, sončnična semena, mandlji). Foto: AP

Zakaj je kalij tako pomemben v našem telesu?

Kalij je ključen za uravnavanje ravnotežja tekočin v telesu. Pomaga ohranjati pravilno raven tekočine znotraj in zunaj celic, kar je pomembno za zdravje celic in telesnih funkcij.

Nujen je tudi za pravilno delovanje mišic. Pomaga pri prenosu električnih impulzov, kar omogoča krčenje mišic, vključno s srčno mišico. Pomanjkanje kalija lahko privede do mišičnih krčev, šibkosti in celo do resnih težav s srcem.

Kalij igra ključno vlogo pri ohranjanju zdravega srčnega ritma. Pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka in zmanjšanju tveganja za srčne bolezni. Visok vnos kalija je povezan z nižjim krvnim tlakom, kar lahko zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni.

Povečuje tudi prevodnost živčnih signalov, kar omogoča učinkovito komunikacijo med možgani in telesom. To je pomembno za vse telesne funkcije, vključno s senzornimi in motoričnimi sposobnostmi.

Pestra prehrana je ključna za zadostno količino hranljivih snovi v našem telesu. Foto: Pixabay

Podpora kislinsko-baznemu ravnotežju
Kalij pomaga vzdrževati kislinsko-bazno ravnotežje v telesu, kar je nujno za optimalno delovanje celic in organov. Pravilno ravnotežje pH je ključno za mnoge biokemijske procese.

Ključno je torej, da ga imamo v telesu v zadostnih količinah, za kar poskrbimo z uravnoteženo prehrano.