Najprej, mesto, kamor se udarimo, pomodri zato, ker smo se udarili dovolj močno, da smo poškodovali kapilare (krvne žile). To pomeni, da je kri izstopila iz kapilar in se dobesedno razlila iz žil. Najprej je zato naša modrica rdeče barve.

Potem v naslednjih dneh mesto udarca postaja modro, zeleno, rumeno in nato rjavo. Nato počasi rjav kolobar postaja vedno manjši, dokler popolnoma ne izgine.

Modrica je najprej rdečkaste barve. Foto: EPA

Poglejmo zdaj malce bolj strokovno, kaj se dejansko dogaja v koži po udarcu:
Ob udarcu se poškodujejo žile v koži, kar privede do krvavitve – izlitja manjše količine krvi v kožo.

V krvi prevladujejo rdeče krvničke, ki vsebujejo hemoglobin. Te v koži nato razpadejo. Iz sproščenega hemoglobina se tvori poseben rjavkast pigment, ki mu strokovno pravimo hemosiderin. Težka beseda, kajne?

Zaradi krvi, predvsem rdečih krvničk v koži, je mesto modrice najprej rdečkasto-modrikasto, pozneje pa počasi spreminja barvo na bolj zelenkasto-rumenkasto in/ali rjavkasto, ko se tvori hemosiderin.

Modrica se lahko pojavi kjer koli na telesu. Pač tam, kamor se udarimo. Foto: EPA


Običajno se nato te strukture počasi celijo, oziroma kot rečemo, resorbirajo. Deloma se metabolizirajo (presnovijo oziroma spremenijo) in jih posebne celice v koži (makrofagi – oziroma histiociti) počasi odstranijo. Lahko bi rekli, da se koža postopoma pozdravi oziroma zaceli. A kot rečeno, to traja nekaj dni, morda teden ali celo več pri večjih udarcih.

Ta proces pa je pri različnih ljudeh različno hiter. Pri vas, ki ste še mladi, to načeloma poteka zelo hitro. Pri nekaterih modrica izgine že v nekaj dneh ali tednih, pri drugih pa bistveno pozneje in lahko rjavkast madež ostane daljše obdobje. Pri starejših ljudeh lahko tudi na primer več mesecev. To se pogosteje dogaja pri modricah na spodnjih okončinah (nogah).

Najpogosteje modrice dolgo ostanejo pri ljudeh z motnjami krvnega obtoka. To je na primer pri ljudeh, ki imajo tako imenovano vensko popuščanje. Temu pravimo tudi krčne žile. Morda niste vedeli, a tudi nekatera zdravila (predvsem tista, ki jih seveda uporabljajo odrasli in starejši ljudje), lahko povečajo nagnjenost k hitrejši tvorbi modric.

Če ste sicer zdravi in nimate drugih težav ali bolezni in ne jemljete zdravil, potem skoraj zagotovo takoj po kakšnem udarcu ali padcu lahko že s prostim očesom opazujete, kako vam izginja modrica.

Modrice so lahko različnih oblik, kar je odvisno od udarca. Foto: EPA

Poglejmo še, kaj storiti, ko se udarimo in dobimo modrico:

Prva stvar, ki jo lahko naredimo, je hladen obkladek na mesto udarca. Na udarnino lahko položite tudi ledeni obkladek. Z ledom je treba ravnati previdno, s prekinitvami vsakih pet minut.

Na ta način se preprečijo ozebline tkiva. Hladne obkladke nanašamo okoli pol ure. In zakaj ravno led? Led preprečuje bolečino, upočasnjuje pretok limfne tekočine in krvi skoz žile ter preprečuje nastanek hematomov (krvnih strdkov). Po tridesetih minutah lahko na mesto udarca vtrete mazilo z izvlečki ognjiča.
Potem pa samo še pazite, da se ponovno ne udarite, sploh pa ne na isto mesto.

Pa čim manj modric, seveda!