Spanje pomembno vpliva na kakovost življenja in naše celostno dobro počutje. Za dober spanec je pomemben kar se da reden urnik spanja (najbolje je torej, da hodimo spat vedno od isti uri).

Morda niste vedeli, a pomanjkanje spanja oziroma nekakovostno spanje lahko povzroči več kot 90 različnih težav. Mnogi ljudje pa tudi trpijo zaradi motenj spanja (nespečnost, motnje dihanja v spanju, narkolepsija, motnje gibanja v spanju, motnje ritma budnosti, pogosto zbujanje, potenje ...). V vsakem življenjskem obdobju je pomembno kakovostno spanje, tudi za vas, dragi šolarji.

Spanje ni samo počitek, ampak je izjemno pomembno za regeneriranje vseh celih človeškega organizma ter za možgane. Foto: Pixabay

Spomin in spanje

Med spanjem se dogaja nekaj izredno pomembnega: kratkoročni spomin se spreminja v dolgoročnega.
"Kako pomembno je spanje, se pogosto zavemo šele, ko začutimo posledice njegovega pomanjkanja. Spanje je namreč nujno potreben proces za preživetje, tudi za kakovost življenja, učno uspešnost in delovno učinkovitost. V spanju se obnavljajo telesne celice, kratkoročni spomin se spreminja v dolgoročnega, spanje vpliva na izločanje pomembnih hormonov," je za Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) razložila otroška somnologinja Barbara Gnidovec Stražišar.

Predšolski otroci potrebujejo spanje tudi čez dan (načeloma okrog dve uri po kosilu). Dojenčki do enega leta starosti pa tako ali tako ogromno spijo. Tudi šolarji potrebujejo spanje, saj se učijo in sodelujejo pri mnogih nalogah. Foto: Pixabay

Otroci in mladostniki pogosto spijo premalo
Težave s spanjem oziroma motnje spanja ima tudi od 10 do 30 odstotkov otrok ter mladostnikov, ki pogosto ostajajo neprepoznane. V Celju deluje Center za motnje spanja otrok in mladostnikov, letno obravnavajo več kot 300 otrok in mladostnikov z motnjami spanja.

Za vse starosti je najbolje imeti reden urnik spanja. Foto: Pixabay

V spanju se izločajo številni hormoni, med njimi tudi rastni hormon, ki ima odločilno vlogo pri rasti in razvoju otroka, poudarjajo strokovnjaki.