V Sloveniji je dobro razvita tradicija ptičjih krmilnic, in če postavimo primerno hrano na primerno mesto, to za ptice seveda ni nič slabega.

Pticam nikoli ne smemo nastavljati kuhane in začinjene hrane. Ptice jedo namreč le takšno hrano, kot jo najdemo v naravi. To pomeni, da ne smemo nastavljati ostankov hrane, ki jo jemo ljudje. Nastavljajo se jim različna semena (sončično, konopljino, orehova jedrca, lahko tudi jabolka in kakije). Foto: Bobo

Ptičja krmilnica je pladenj, imeti mora rob, da semena ne padajo na tla. Pomembno je, da ima streho, ki visi prek omenjenga roba, tako da je hrana vedno na suhem. Postavimo jo na trdno mesto, da se ne premika. Dobro je, da je postavljena tako, da jo lahko opazujemo iz hiše oziroma stanovanja.

Paziti moramo, da ni preveč izpostavljena plenilcem. Zelo je treba paziti tudi na higieno. Ptičja krmilnica je prostor, kjer se na majhnem prostoru izmenja veliko število ptic in je zato treba skrbeti za čistočo. Če se pojavijo kakšne bolezenske klice, se lahko hitro razširijo na vse ptice. Pomembno je, da hranimo redno v majhnih količinah in pred nasutjem novega obroka stare ostanke očistimo.

Jernej Figelj, Društvo za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije

Hrana in krmilnice za ptice pozimi
Skrb za ptice pozimi