Ali veš, da sladkovodne in kopenske želve lahko potegnejo glavo in noge v oklep, morske želve pa ne? Njihov spol je odvisen od temperature, pri kateri se valijo želvja jajca!

Mladiči želv na poti v morje Foto: EPA

Da bi ohranili ogrožene vrste želv, jih ponekod vzgajajo v ujetništvu. Tam pa zaradi izjemno dobrih pogojev rastejo kar trikrat hitreje kot želvice, ki odraščajo v naravi! Vseeno pa te bo verjetno presenetilo, ko boš videl, kako majhne so v resnici mlade želve!

Pred nekaj leti so v ameriškem mestu Washington ugotovili, da je pri njih v naravi ostalo le še okrog 100 takšnih sladkovodnih želv. Takrat so začeli reševati samice in število želv iz ogroženih vrst se je okrepilo. Oglej si, kako srečne so videti te res male želvice v oskrbi!

Želve iz ZOO Washington si oglej v tem posnetku!


Dve mladi zeleni želvi po imenu Don King in Kazoo, sta bili pred mesecem dni najdeni v zelo slabem stanju. Don King je imel poškodovano prednjo plavut in počen oklep, Kazoo pa je lebdel na vodi brez znakov življenja. Oskrbniki ameriškega živalskega vrta so mladi želvi oskrbeli, po dolgem počitku pa je prišel čas za njuno vrnitev v divjino. Oglej si, kako so jih spustili nazaj v naravno življenjsko okolje.

Mlade želvice. Ko se izležejo iz jajc na kopnem, morajo čim prej v vodo. Foto: Reuters

Želve živijo na kopnem, v sladkih in slanih vodah. So tudi najstarejša skupina med plazilci, na Zemlji so namreč že od časa dinozavrov in od takrat se niso bistveno spremenile.

Preverite, kako zelo velike so lahko želve!

Vabljeni pa tudi k ogledu dokumentarne oddaje o želvah v Sloveniji