Osnova za domač sladoled je sadje, katerega okus si želimo (npr. jagode, borovnice, maline, marelice, breskve, jabolka in podobno). Zelo priporočljivo je tudi, da zraven izbranega sadja, ki vsebuje veliko vode, primešate tudi banano.

Predvsem zaradi tega, ker je banana sadež, ki ne vsebuje veliko vode in sladoledu pričara kremnasto vezivno teksturo.

Tukaj je primer borovničevega domačega sladoleda, ki smo ga pustili, da se je malce stopil. In pa vanilijev sladoled (njegova osnova je lahko smetana za kuhanje, zmiksana banana in vanilja, ki smo jo izdolbli iz stroka prave vanilje). Ko sestavine za domač sladoled zmiksate, je treba seveda to zmes zamrzniti, da dobite res sladoled in ne le kreme. Foto: Pixabay

Torej, če želite jagodni sladoled, so sestavine lahko: zmiksane banane, zmiksane jagode in na primer malce mleka ali bolj kremnega jogurta oziroma smetane (za bolj kremnast videz in okus). Lahko dodate tudi smetano za kuhanje ali stepeno sladko smetano ali grški jogurt. Sladkorja pa sploh ni treba dodajati, saj je sadje že samo po sebi dovolj sladko. Če vam sladoled ni dovolj sladek, mu lahko dodate žličko ali dve medu. Med bo prav tako naredil lepo kremo, hkrati pa tudi sladek okus na naraven način.

Pripravite lahko tudi domače sadne lučke. Ta je na primer kivijeva. Kivi narežete na koščke, ga zamrznete, mu dodate malce vode, limonin sok in vse skupaj zamrznete. Preden položite maso v hladilno skrinjo, na sredino položite leseno palčko. Tako boste dobili lučko. Foto: Pixabay
Nepogrešljiv kuhinjski pripomoček za pripravo domačega sladoleda je mešalnik oziroma multipraktik. Pomagal vam bo, da boste sadje resnično zmleli. Uporablja pa se lahko tudi mešalnik blender. Foto: Bobo
Ne boste verjeli: tudi domač sladoled bo zelo kremast in slasten. Nekateri osnovnemu sadju dodajo tudi malce gostejši in bolj kremast jogurt (na primer jogurtovo smetano ali grški jogurt). Domač sladoled lahko postrežete z mletimi lešniki, kakavom v prahu, lahko tudi s stopljeno temno čokolado, rozinami, dodate kakšen cel mandelj ali lešnik. Pixabay

Nekateri poleg banane za domač sladoled uporabljajo tudi avokado. To je velik zelen orešek, ki prav tako pričara kremnato teksturo.

Kaj menite, so vam všeč ideje za domač sladoled ali raje prisegate na kupljenega?

Uživajte v sladolednih počitnicah!