Mravlje uporabljajo ta kemični podpis za razlikovanje med člani iste kolonije in tujimi mravljami. Foto: Pixabay

Način življenja v kolonijah je zelo organiziran, čeprav se zdi, kot da ni

Mravlje na površini svojega telesa proizvajajo posebne kemične spojine, ki jih imenujemo ogljikovodiki. Te snovi dajejo vsaki koloniji značilen vonj, ki ga mravlje prepoznajo s pomočjo svojih anten. Te delujejo kot posebni senzorji.

Mravlje imajo antene, ki so izjemno občutljive na kemijske signale. Ko se srečajo z drugo mravljo, se dotaknejo z antenami in tako zaznajo vonj druge mravlje ter ugotovijo, ali pripada isti koloniji. Foto: Reuters

Kaj se zgodi, ko srečajo mravljo iz drugega mravljišča?

Če mravlje zaznajo mravljo iz druge kolonije (ki ima drugačen kemični profil), se pogosto odzovejo agresivno. To je način, kako zaščitijo svojo kolonijo pred vsiljivci.

Poleg prepoznavanja kolonijskih članov feromoni igrajo pomembno vlogo pri usmerjanju mravelj do hrane, označevanju poti in opozarjanju na nevarnosti. Ko ena mravlja najde hrano, pusti za sabo feromonsko sled, ki vodi druge mravlje do istega vira hrane.
Torej, vonj je eden izmed glavnih načinov, kako mravlje sodelujejo in organizirajo življenje v koloniji.

Če mravlja sreča mravljo iz drugega mravljišča, se običajno odzove agresivno. Foto: Pixabay
Tukaj vidimo zelo veliko mravljišče, kjer so mravlje organizirane v obliki kolonije. Delo je razporejeno med vse, med seboj si tudi zelo pomagajo in se opozarjajo na nevarnosti. Foto: Pixabay