Obstaja več dejavnikov, ki lahko povzročijo, da se pes, ki je sicer miren in prijazen, vede agresivno. Kot že pregovor pravi: "Pes ima kosmata ušesa", nikoli zares ne moremo vedeti, kaj razmišlja in kako se počuti. Tako kot ljudje, so lahko tudi živali, ki so sicer lepo vzgojene in socializirane za sobivanje s človekom, lahko zelo nepredvidljive.

Pes je sicer žival, ki se ga da zelo lepo vzgojiti. Je pa zelo odvisno tudi od tega, za katero pasmo gre. Foto: Pixabay

Lahko gre na primer za bolezen.
Če pes doživlja fizično bolečino (npr. zaradi poškodbe ali bolezni), lahko postane bolj občutljiv in se obrambno odzove, tudi z ugrizom. Psi pogosto ne kažejo očitnih znakov bolečine, zato lastniki morda niti ne vedo, da je pes v stiski.

Zelo pogost razlog za "napad brez pravega vzroka" je, če se pes počuti ogroženega ali ustrahovanega. Takrat lahko ugrizne, tudi če je sicer miren. Stresne situacije, kot so glasni zvoki, neznani ljudje ali živali, neobičajno okolje ali fizična omejitev, lahko sprožijo takšno vedenje.

Še tako prijazen psiček, nas lahko pošteno ugrizne in napade, če se počuti neprijetno in ogroženo. Foto: Pixabay

Nekateri psi so zelo zaščitniški do svojega ozemlja, hrane, igrač ali celo do lastnikov. Če nekdo poseže v te stvari ali preveč agresivno pristopi, lahko pes ugrizne, da bi zaščitil svoje ozemlje in "svoje stvari".

Nenaden gib, ki ga pes ne pričakuje, ali dotik na občutljivem delu telesa lahko pri nekaterih psih povzroči, da ugriznejo refleksno, ne da bi zares hoteli biti agresivni. Veliki večini psov na primer ni všeč, če jih pobožamo po repu ali celo nehote stopimo nanj.

Čeprav je pes lepo vzgojen, je pomembna tudi njegova socializacija. To pomeni, kako so ga lastniki vpeljali v svet drugih ljudi in drugih živali (drugih psov, mačk in vseh ostalih živali). Pes, ki ni bil pravilno izpostavljen določenim okoliščinam ali vrstam dražljajev (na primer otrokom, tujcem, drugimi živalmi), se lahko vede agresivno, če ga to preseneti ali prestraši.

Tudi lastniki lahko nehote pošiljajo mešane signale, ki jih pes napačno razume. Na primer kaznovanje psa, ko se počuti prestrašenega, lahko poveča njegov stres in privede do ugriza.

Nekateri psi lahko ugriznejo, da bi zaščitili nekoga drugega (npr. otroka ali lastnika), če menijo, da je ta oseba ogrožena. Psi, ki so zelo nevezani na določenega človeka, se dejansko lahko vedejo ljubosumno, ko se ta oseba samo pogovarja z drugo osebo. Pes lahko ima tudi "slab dan" in je občutljiv ob kakšni dejavnosti ali vedenju, ki sicer do zdaj ni bilo problematično.

Lastnik tudi mora vedeti, kako psa pri različnih igrah ustaviti in pomiriti, saj se psi zelo radi ves čas igrajo in lahko pride do ugriza in agresivnega vedenja tudi med igro. Foto: Radio Koper/Loredana Vergan

Kako preprečiti ugriz lepo vzgojenega psa?

Bodite pozorni na pasje signale: Psi dajejo posebne znake, kot so zavijanje ušes nazaj, renčanje, rep med nogami, hitrejše dihanje ali izogibanje očesnemu stiku. To so znaki, da se ne počuti dobro in lahko gre kaj narobe.

Če pes kaže znake neugodja, ga ne silite v interakcijo ali dotik. Če mu ni do igre, ga pustite raje na miru.

Pomembni so tudi redni veterinarski pregledi, da ima pes ves čas dobro zdravstveno stanje. Foto: BoBo

Lastniki tudi morajo paziti, da nima pes kakšnih zdravstvenih težav, ki bi lahko povzročile nenadne bolečine. Zato so redni pregledi pri veterinarju nujni.

Čeprav je pes lepo vzgojen, je pomembno vedeti, da so živali in njihovo vedenje lahko nepredvidljivi, zlasti v določenih okoliščinah.