Nekateri gotovo vidite odlično - tiste bi se lahko opisali s pregovorom "vidi kot sokol", drugi si morate pomagati z očali. Kako pa je pri živalih, ki imajo najboljši vid?

Vid je eno izmed najpomembnejših čutil, za ljudi morda celo najpomembnejše. Le poskusite si pokriti oči in narediti nekaj korakov v temi - ni prijetno, kajne? Tudi nekatere živali se v boju za preživetje močno zanašajo na svoje oči, druge pa bolj uporabljajo druge čute, kot sta voh ali sluh. Tokrat vam predstavljamo tiste, ki najbolje vidijo.

NAJOSTREJŠI VID - PTICE ROPARICE
Ujede, kot so orel, sokol, jastreb ali kanja, vidijo od tri- do štirikrat bolje kot ljudje. Orel lahko zajca na tleh opazi celo z višine do dveh kilometrov, sokoli in kanje pa krožijo nad zemljo od tri do štiri kilometre visoko ter opazujejo premikanje, ki bi lahko pomenilo, da bodo morali na lov. In ko njihove oči zagledajo kakšno miško, podgano ali drugega glodavca, gredo v napad - spustijo se lahko tudi 160 kilometrov na uro proti tlom - in ob tem niti za sekundo svojega plena ne izpustijo izpred oči!

Sokol je znan po tem, da zelo dobro vidi. Včasih slišimo tudi, da kdo reče: "Ta ima pa sokolovo oko!" Foto: TV Slovenija


NAJBOLJŠI NOČNI VID - SOVA
Čeprav sove ne spadajo med največje ptice, so njihove oči skoraj tako velike kot naše, njihove zenice pa lahko ujamejo veliko svetlobo. Nekoč so naredili preizkus in ugotovili, da lahko sova opazi miško na površini v velikosti nogometnega igrišča, čeprav je osvetljeno le z eno svečo. Poleg tega lahko njihovi možgani, podobno kot možgani drugih ptic, takoj prepoznajo in izostrijo, kaj gledajo, hitreje kot pri ljudeh, ki moramo vsako sliko še obdelati. A sovine velike oči imajo tudi pomanjkljivost - ker so tako velike, jih ne morejo premikati, zato morajo obračati kar vso glavo, če si želijo "razširiti obzorje".

Sove so nočne ptice in imajo oči prilagojene na temo. Foto: Pixabay


NAJBOLJŠI PODVODNI VID - MORSKI PES
Raje se nikoli ne igrajte skrivalnic z morskim psom - ker boste izgubili! V vodi lahko opazijo odsev, ki ga naše oči sploh ne zaznajo. Poleg tega pa imajo njihovi možgani posebne celice, ki zaznavajo električna polja. Z njimi si ne pomagajo le pri navigaciji - so nekakšen njihov kompas -, ampak sodelujejo tudi pri opazovanju najbolj rahlega tresljaja ali premika v vodi. V nevarnosti so tako tudi ribe, ki so zakopane globoko v morsko dno.

Morski pes še kako dobro vidi pod morsko gladino. Foto: Pixabay

NAJBOLJ OBČUTLJIV VID ZA TOPLOTO - KAČE
Pitoni, udavi in druge strupene kače imajo med očmi in nosnicami posebne organe, ki so občutljivi za toploto. Z njim začutijo telesno toploto drugih živali, ki običajno končajo kot njihov ulov. Imajo dva takšna "pripomočka", po enega na vsaki strani glave, kar jim omogoča, da tudi v popolni temi napadejo kakšnega glodavca z neverjetno natančnostjo.

Kače imajo zelo občutljiv vid in morajo biti izjemno previdne. Foto: Pixabay


NAJBOLJŠI NOČNI VID PRI SESALCIH - MAČKA
Verjetno ste že slišali, da muce, ki jih imate številni za svoje hišne ljubljenčke, ponoči zelo dobro vidijo, verjetno ste že kdaj videli tudi, kako se njihove oči svetijo v temi. Njihove zenice se namreč v temi močno razširijo, s tem pa do oči pride mnogo več svetlobe. Ponoči tako lahko vidijo kar dvakrat bolje kot podnevi.

Mačka velja za sesalca, ki ima zelo dober vid. Foto: EPA


NAJBOLJŠA ZAZNAVA GIBANJA - ŽUŽELKE
Ljudje imamo v vsakem očesu le eno očesno lečo, žuželke pa jih imajo več sto. Takšnim očem rečemo sestavljene oči. Namesto da bi videle le eno jasno sliko, kot jo vidimo mi, jo vidijo sestavljeno - vsako oko možganom sporoča le delček podobe, kot nekakšna sestavljanka. Čeprav se žuželke ne morejo pohvaliti z dobrim vidom - je mnogo manj oster kot človeški, pa jim sestavljene oči pomagajo pri zaznavanju premikanja. Ker njihov vid obsega kar 360 stopinj, bo že navadna muha, ki zaide v vaše stanovanje, zaznala najmanjši gib in odletela, če jo boste lovili.

Žuželke imajo zelo majhne oči, ki zaznajo le delček, možgani pa nato sestavijo celotno sliko. Foto: Pixabay


NAJŠIRŠI VID - ŽIVALI, KI SE PASEJO
Živali, ki ves dan jedo travo, kot so konji, gazele ali zebre, morajo biti ves čas na preži, saj lahko tiste, ki živijo v divjini, kaj hitro postanejo kosilo kakšnega plenilca. Poleg tega imajo glavo kar naprej sklonjeno proti tlom, in če bi imele vid, kot ga imamo mi, bi lahko gledale le naprej. Zato so ti sesalci razvili oči ob straneh glave, ki lahko ujamejo dogajanje na vseh straneh, tudi popolnoma desno, levo in zadaj. Pomagajo si tudi tako, da se pasejo v čredah, zato izmenjaje dvigajo glavo in opazujejo okolico.

Konji imajo oči na vsaki strani glavi in ne spredaj. Zaradi tega levo in desno oko vidi popolnoma drugo polje. Foto: Pixabay