Imate radi kokos? Morda ga sicer kot samostojnega sadeža še niste poskusili, ampak kaj pa čokolada s kokosom? Ali pa pecivo, posuto s kokosovo moko? Mmm ... Malo ljudi je, ki ne bi kokosa naravnost oboževali. Poglejmo pa, kje raste.
Kokosov oreh (to je v bistvu velik rjav ali zelen, tudi rumen orešek) raste na visokem drevesu, ki mu pravimo kokosova palma. Značilnost kokosove palme je, da je izjemno visoka (lahko tudi do 30 metrov, listi so pa lahko veliki tudi do 5 metrov). Deblo je dokaj tanko za takšno višino, na vrhu pa je krošnja, na kateri rastejo sadeži. Poznamo veliko različnih vrst kokosovih palm in posledično kokosovih orehov. Razlikujejo se po barvi, okusu in velikosti. Nekateri orehi so manjši, "kosmati" in rjave barve, spet drugi so na primer zelo gladki in bolj zelenkastega videza, tudi precej rumenkasti kokosovi orehi obstajajo.
Značilnost kokosovega oreha je, da ima zelo trdo lupino. Nikakor ga ne boste mogli z nožem razpoloviti, ampak za to potrebujete dobesedno žago. Pravilen način je sicer, da v kokosovo lupino naredite luknjico, spijete kokosovo vodo (je prozorne oziroma nekoliko bele barve), nato pa kokos prepolovite in pojeste beli del ob lupini.
Če ste ga že poskusili, ste morda bili začudeni, da ta beli del nima takšnega okusa po kokosu, kot smo ga vajeni na primer v kokosovi čokoladi. To pa zaradi tega, ker če kokosu dodamo sladkor, pride njegov okus bolj do izraza. Pravi, sveži kokos, ki ga poskusite na primer v Aziji ali Mehiki, pa nima tako sladkega okusa.
Kokosova palma najbolj uspeva na peščenih ali celo zasoljenih tleh v bližini morske obale. Od cvetenja do končne kalitve kokosovega oreha včasih traja tudi do 2 leti in pol. Dočaka lahko tudi do 100 let, najbolj pa obrodi med 10. in 50. letom.
Naenkrat lahko obrodi okrog 75 orehov, ki so veliki kot rokometna žoga in tehtajo do 3 kilograme. Zelo nevarno je, če vam kokosov oreh pade na glavo, saj z višine povprečno okrog 20 metrov tako trd oreh lahko povzroči neznosne bolečine ali celo smrt.