Indijski oreščki ne izvirajo iz Indije, kot bi morda pomislili, temveč iz Brazilije.

Kar je pa najbolj zanimivo: ti oreščki so pravzaprav seme akažujevega drevesa in visijo z jabolku podobnega sadeža, ki se ga mora uživati svežega, saj po 24 urah, ko je utrgan, fermentira (se zakisa) in se pokvari.

Svež sadež imajo tako priložnost uživati le tisti, ki živijo blizu nasadov, večinoma v Vietnamu, Nigeriji, Braziliji, Indiji in Indoneziji. V teh in ostalih državah, kjer rastejo, še danes vse oreščke oberejo na roko. Akažujeva jabolka včasih tudi vlagajo, jih vkuhavajo v marmelade ali iz njih kuhajo sok.

Poglejte to je akažujevo jabolko, na njegovem dnu pa vidimo indijski orešek. Zanimivo, kajne? Vsi indijski oreški so toplotno obdelani, saj so povsem surovi strupeni. Foto: Pixabay
Zelo pogosto indijske oreščke dodajajo glavnim jedem na Kitajskem in v Indiji. Foto: Pixabay

Poseben pozor: surov, netoplotno obdelan je strupen

Indijski orešček je pokrit z lupinico dveh plasti, med katerima se skrivajo strupene snovi, ki povzročijo vnetje človeške kože, zato vse oreške pred nadaljnjo distribucijo vsaj enkrat toplotno obdelajo (pokuhajo jih, kasneje pa tudi popečejo, da pridobijo močnejši okus).

Nepogrešljivi so pri peki sladic, še posebej presnih tort. Foto: Pixabay
Indijski oreščki so odličen vir zdravih maščob in vsebujejo nekoliko več ogljikovih hidratov kot ostali oreščki. V njih najdemo tudi magnezij, kalcij, fosfor, kalij, baker in selen. Foto: Pixabay

Zmeljemo jih lahko tudi v hranljiv namaz ali iz njih doma pripravimo rastlinsko "mleko".

Lahko jih jeste kar samostojno, a z njimi nikar ne pretivajte, le pest bo dovolj, saj so zelo kalorični in vsebujejo ogromno maščob. Nekateri jih tudi solijo - podobno kot arašide. Foto: Pixabay
Tukaj pa vidimo indijske oreščke s sezamom. Foto: Pixabay