Eden od najpomembnejših ciljev v življenju odraslega pajka je, da pride čim hitreje do samice in ima z njo mladiče. Za dosego tega cilja se mora znati hitro vzpenjati in uporabljati svilo za premeščanje ovir. Če dobro plete mreže in po njih hitro pleza, samičko doseže hitreje.

Biologi so dolgo predvidevali, da je hitrost pajka odvisna od njegove velikosti. Sklepali so, da so manjši pajki spretnejši in hitrejši plezalci, da lahko do svoje izbranke prilezejo hitreje. Pa so res hitrejši, kaj ti misliš?

Manjši pajki so lažji in naj bi bili pri vzpenjanju v prednosti pred velikimi. Zdaj pa so biologi v slovenski raziskavi še zares preverili, ali manjši pajki hitreje od večjih dosežejo samičko, kar naj bi vzdrževalo razlike v velikosti med spoloma. Te so pri nekaterih pajkih zares rekordne. Foto: EPA
To so pajki vrste afriški puščavnik. Videti so prav nevarni, kajne? Ime so dobili po tem, ker živijo v puščavi in se plazijo večinoma po pesku. Foto: Pixabay

KDO JE ZMAGAL NA PLEZALNEM TESTU?
Pri poskusih so samce različnih velikosti poslali na plezalni test. Komu je šlo bolje, večjim ali manjšim pajkom?

Izkazalo se je, da manjšim pajkom pri plezanju ne pomaga, da so izredno lahki. Kljub večji teži namreč večji pajki vseeno plezajo hitreje od njih! Rezultati plezalnega testa so biologom pokazali, da manjši pajki plezajo počasneje in manj spretno. Zato ne morejo trditi, da je manjša velikost prednost pri plezanju in razlog za manjšo velikost samcev v primerjavi s samičkami. Razloge za izredno velike samičke in veliko majhne samčke pri pajkih bodo zato še naprej raziskovali.

Iz oddaje Firbcologi: Ali je ptičji pajek nevaren?