Najbrž ste že slišal, da obstajajo posebne vrste rib in planktona, ki se svetijo v temi. Rečemo, da imajo sposobnost bioluminiscence.

Raziskovalci morij pa so odkrili največjega - rekorderja med kopenskimi in morskimi vretenčarji, ki se sveti v temi! Gre za morskega psa, ki zraste do velikosti dveh metrov! Si predstavljate, da bi jo med nočnim plavanjem, mimo vas primahal tak ogromen, v temi se svetleč morski pes? A ne bojte se, ta vrsta morskih psov je doma le v Novi Zelandiji.

Njihova sposobnost oddajanja modre svetlobe jim pomaga, da jih večji plenilci globje v morju ne opazijo. Ponoči so namreč ob pogledu takole iz globin, videti podobne barve kot drobni plankton, ki plava bližje vodni gladini. Obenem pa si z oddajanem svetlobe ti morski psi razsvetlujejo okolico, zaradi česar lažje vidijo, pa tudi premamijo in ujamejo rake in mehkužce. Foto: Facebook profil ABC7/ Jerome Meleffet

ZAKAJ SE BITJA SVETIJO V TEMI?

Večina živih bitij, ki imajo to sposobnost, sicer prebiva v morskih globinah. Nekatera svetlobo uporabljajo kot posebno vrsto komunikacije. Nekatera se pričnejo svetiti v nevarnosti, nekatere pa s to osupljivo lastnostjo privabljajo v parjenje.

V temi se svetleči se morski psi živjo globoko v morju. Med 200 in 600 metrov globoko. Znanstveniki so enega teh veličastnih bitij zajeli med preučevanjem drugih rib Nove Zelandije. Prenesli so ga v akvarij in ga opazovali.

Ugotovili so da, skrivnostno modro svetlobo, ki jo oddaja njihova ribja koža, povzroča hormon melatonin. Niso še razvozljali, kako je to sploh mogoče. Melatonin je namreč hormon, ki pri ljudeh skrbi za pravilni ritem spanja, pa tudi obarva kožo, ko je ta izpostavljena soncu, da jo zaščiti. Foto: EPA