Ste vedeli, da deževniki dihajo kar skozi kožo? Deževniki namreč nimajo pljuč. Njihova koža, ki je torej tudi nekakšen dihalni organ, pa je vedno navlažena.

Ne samo, da nimajo pljuč, tudi okončin nimajo, zato se premikajo z raztezanjem in krčenjem mišic. Ko se tako prerivajo po zemlji, je nekaj tudi pojedo. Tista zemlja, ki jo izločijo, pa je polna za rast povrtnin hranljivih snovi, na primer kalija in dušika.

Deževniki lahko živijo več let, večina pa živi eno do dve leti. Foto: Pixabay

Ko lezejo v prst, včasih za kasnejši prigrizek s seboj odvlečejo tudi kak rastlinski list, zaradi česar je potem zemlja še bolj zračna. In, če dobro pomisliš, lahko hitro razumeš, zakaj so deževniki cenjene živali. Večina živali namreč poje hrano, ki je zrasla v zemlji, deževniki pa jedo prav samo prst. Raziskave so pokazale, da letno pojedo in izločijo kar osem kilogramov zemlje.

V tem videoposnetku si lahko ogledate, kako pa se pripravi prav posebna sladica - piškoti iz deževnikov. Ja, malce čudno za nas, kajne? A ponekod po svetu jedo tudi kobilice, kače, krokodile, pajke in druge živali, zakaj potem ne bi še deževnikov?

Piškoti, narejeni iz deževnikov