Saj jih že poznate nekaj, kajne? Npr. regrat, trpotec, kamilica, tudi npr. čebula, česen, peteršilj; vse te in še mnoge druge rastline, ki jih sicer poznamo pod imenom zelenjava, so zdravilne rastline.

Regrat vsebuje veliko vitaminov, regratove korenine pa vsebujejo tudi inulin, ki deluje kot prebiotik in spodbuja rast koristnih črevesnih bakterij. Grenčine v regratu stimulirajo izločanje žolča, kar izboljša prebavo in razgradnjo maščob. Foto: Bobo

Pri poimenovanju zdravilne rastline imamo v mislih predvsem to, da iz njih pripravimo zdravilne čaje in sirupe.

Uporabljajo pa se tudi pri izdelavi zdravil in prehranskih dodatkov. Foto: Bobo

Mnogi ljudje veliko raje kot po umetnih tabletah posežejo ravno po zdravilnih rastlinah.

Med zdravilne rastline spadajo zelišča in tudi nekatera drevesa in grmi. Zdravilni učinek imajo lahko zdravilne rastline v celoti (npr. korenina, steblo, listi, plodovi) ali pa le nekateri njeni deli (npr. samo cvetovi ali samo stebla, listi in/ali korenine. O tem se moramo dobro prepričati in informirati. Zato vedno, ko se skupaj s starši odpravite morda nabirat kakšno zdravilno rastlino, dobro preberite kakšno knjigo in nikoli ne nabirajte rastline, ki je dobro ne poznate. Kot veste, so nekatere rastline lahko smrtno nevarne, ker vsebujejo hude strupe.

Pasijonka pomaga zmanjševati tesnobo in živčno napetost, saj vsebuje spojine, ki vplivajo na tisti del možganov, ki nas pomirja. Uporablja se kot naravno sredstvo za boljši spanec, ker zmanjšuje hiperaktivnost v možganih. Foto: Bobo
V timijanu je glavna sestavina timol, ki deluje antiseptično, antibakterijsko in protiglivično. Pomaga zmanjšati vnetja v telesu, kar je koristno pri artritisu, vnetjih dlesni in drugih stanjih. Foto: Bobo
Bezeg. Njegovi cvetovi, plodovi, pa tudi listi in skorja se uporabljajo v tradicionalni medicini, zlasti za krepitev imunskega sistema, zdravljenje prehladov in podporo dihalnim potem. Foto: Bobo
Borovnica je bogata s hranili, antioksidanti in drugimi koristnimi spojinami, ki podpirajo zdravje oči, srca, prebave in imunskega sistema. Borovnice so bogate z vitaminom C, vitaminom A in vitamini skupine B. Vsebujejo železo, mangan, kalij in magnezij. Podpirajo prebavo in uravnavajo raven sladkorja v krvi. Foto: Bobo
Brin se uporablja za lajšanje prebavnih težav in razstrupljanje. Pripravite ga tako, da zdrobite eno čajno žličko brinovih jagod, jo prelijete z vrelo vodo in pustite stati 10 minut. Osebe z boleznimi ledvic se morajo izogibati uporabi brinovih pripravkov, saj lahko dražijo ledvično tkivo. Foto: Bobo
Ginko širi krvne žile in izboljšuje prekrvavitev v okončinah (pomaga pri hladnih rokah in nogah). Prav tako pomaga pri regeneraciji celic, zlasti v možganih in očeh. Foto: Bobo
Lipa. Njeni cvetovi, listi, les in lubje so že stoletja cenjeni v ljudski medicini, predvsem zaradi pomirjevalnih, protivnetnih in razstrupljevalnih lastnosti. Lipa je znana po prijetnem vonju cvetov, iz katerih pripravljamo zdravilne čaje. Foto: Bobo
Peteršilj je več kot le okusna začimba za obogatitev jedi. Zaradi svojih številnih zdravilnih lastnosti je dragocena rastlina za podporo zdravju prebave, srca, kože in sečil. Foto: Bobo
Zaradi svojih antibakterijskih, protivirusnih, protivnetnih in antioksidativnih lastnosti je česen pogosto uporabljan v ljudski medicini in vsakodnevni prehrani. Poleg tega je česen osnovna sestavina mnogih kulinaričnih pripravkov. Alicin v česnu je znan po svojih protivirusnih, protibakterijskih in protiglivičnih lastnostih. Pomaga pri preprečevanju in zdravljenju okužb, vključno z prehladi, gripami in drugimi okužbami dihal. Redno uživanje česna krepi imunski sistem, saj povečuje število in aktivnost imunskih celic, kot so limfociti in makrofagi. Foto: Bobo