Če imate zelenjavni vrt, pojdite hitro pogledat, če je med plevelom zrastel tudi portulak. Foto: Pixabay

Obstaja več vrst tolščaka, ki ga večina pozna predvsem kot okrasne rastline, ki jih kupite v vrtnarijah. Kot »plevel« pa ima tako značilno rast, da ga v vrtu zanesljivo ni moč zamenjati s čim neužitnim, saj vedno zraste v družbi ostalega plevela.

Listi portulaka na krožniku. Lahko se malce pokuhajo ali jih le nekaj posipamo po solati in drugih jedeh. Foto: Pixabay

Vsebuje celo goro vitaminov in mineralov in je prava zakladnica zdravja. Zaradi pektina pomaga pri zniževanju holesterola. Med listnatimi rastlinami vsebuje največ vitamina A. Bogat je z vitaminom C in vitamini B kompleksa, vsebuje železo, magnezij, kalcij, karotenoide in riboflavin ter ima celo več Omega 3 maščobnih kislin kot številna ribja olja.

Zelena solata s portulakom. Dodamo lahko le nekaj oljčnega olja, sol in poper. Foto: Pixabay

In še največja zanimivost: njegova semena ostanejo v zemlji živa tudi do 40 let in kalijo v vseh možnih klimatskih pogojih.

Nekoliko kiselkast okus
Zaradi vsebnosti C vitamina je rahlo in prijetno kiselkastega okusa, ki se ga pri toobdelavi sicer nekaj izgubi. Kulinarično je vsestransko uporaben v solatah, prilogah, mešanih jedeh in sendvičih.

Dokler je mlad, so zelo okusna in hrustljava tudi njegova rdečkasta stebla tako, da lahko natrgate kar cele vejice in ga grobo narežete na solato.